Αγαπημένα λαϊκά και μαζί και «Ρεμπέτικα της Κατοχής» στο Αρχοντικό

Ο Γιάννης Λεμπέσης, η Εύα Κανέλλη και οι συνεργάτες τους θα αφιερώσουν μέρος του προγράμματος στα «Ρεμπέτικα της Κατοχής»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό του Σαράντη

Καιρός πια το μπουζούκι μου/ στο πλάι να τ’αφήσω/ να πάρω το ντουφέκι μου/ να πάω να πολεμήσω.
Δεν το βαστάω σπλάχνο μου/ να κάθομαι εδω πέρα/ και τα παιδιά να πολεμούν/ εκει πάνω νυχτα μέρα.
Είμαι παιδί φιλότιμο/ θα πάω να νικήσω/ τους φίλους να μη ντρέπομαι/ σαν θα ξανάρθω πίσω.
Θα αφήσω πια την πένα μου/να πιάσω την σκαντάλη/ να δείξω την ανδρεία μου/όπως και τόσοι άλλοι.

«Αυτό και μόνο το τραγούδι του Στέλιου Κηρομύτη που τραγούδησε ο ίδιος μαζί με τη σπουδαία Νταίζη Σταυροπούλου και το Μανώλη Χιώτη στην ηχογράφηση του 1941 καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ορισμένων ανιστόρητων ότι οι δημιουργοί του Ρεμπέτικου δεν ασχολήθηκαν με τα τεκταινόμενα της Κατοχής.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες άλλα αριστουργήματα του Μιχάλη Γενίτσαρη που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν δημιουργός των Ρεμπέτικων της Κατοχής, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Γιάννη Παπαιωανου του Οδυσσέα Μοσχονά και άλλων δημιουργών που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και ηχογραφήθηκαν μετά την απελευθέρωση αφού κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν κλείσει οι δισκογραφικές εταιρείες. Αναφέρω ενδεικτικά: Σαλταδόρος, Στέλιος Καρδάρας, Επιδρομή στον Πειραιά, Γέμισε ατσάλι ο ουρανός, Μαυραγορίτες, Λαδάδες, Κάποια μάνα αναστενάζει, Μην Απελπίζεσαι, Ματσάκια πεντοχίλιαρα, Άκου ντούτσε μου τα νέα και δεκάδες άλλα».

Τα παραπάνω αναφέρει ο λαϊκός τραγουδοποιός Γιάννης Λεμπέσης ο οποίος είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Για τον λόγο αυτό ο Λεμπέσης, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου παραμονή της εθνικής επετείου, μαζί με την Εύα Κανέλλη, τη Μαρία Σταφυλοπάτη, τον Άγγελος Χρονά και την ορχήστρα Λαϊκή Στράτα θα αφιερώσουν 2 από τις 6 ώρες του προγράμματός στα Ρεμπέτικα της Κατοχής.
Όλα αυτά στο Αρχοντικό του Σαράντη όπου εμφανίζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι με επιτυχία.

Ο Γιάννης Λεμπέσης έχει παίξει και τραγουδήσει πολλές φορές μαζί με τον αείμνηστο Μιχάλη Γενίτσαρη, τα κοινωνικά αυτά Λαϊκά αριστουργήματα στο πάλκο και στη δισκογραφία.

Στο βίντεο που ακολουθεί από τη παλαιότερη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Ιστορείν και εξιστορείν» ακούγονται ζωντανά αρκετά από αυτά τα τραγούδια και ο Γιάννης Τζανετάκος με τον Πάνο Σαββόπουλο σχολιάζουν εύστοχα και εμπεριστατωμένα.

 

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!