«Αφήστε όλα τα ψεύτικα και ελάτε στα Ρεμπέτικα» δυνατά σε όλον τον πλανήτη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Προφητικό, επίκαιρο και διαχρονικό το τραγούδι του Γιάννη Λεμπέση για το Ρεμπέτικο που πλέον αναγνωρίζεται και από την UNESCO.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μετά το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, ότι η UNESCO συμπεριέλαβε το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ στο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, το τραγούδι του τραγουδοποιού Γιάννη Λεμπέση με τίτλο «Αφήστε όλα τα ψεύτικα και ελάτε στα Ρεμπέτικα», ήρθε στην επικαιρότητα.

Μάλιστα πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και πολλά ραδιόφωνα στην Αυστραλία, Αμερική, Ολλανδία, Γερμανία και αλλού το προέβαλαν σαν προφητικό επίκαιρο και διαχρονικό.

Η πρώτη δισκογραφική αποτύπωση του εν λόγω τραγουδιού έγινε 25 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1993 στο δίσκο του Γιάννη Λεμπέση με τίτλο «Τι να πεις και τι να αφήσεις» με ερμηνευτή τον ίδιο και χορωδία που αποτελούσε η ορχήστρα του Λαϊκή Στράτα.

Η δεύτερη δισκογραφική του αποτύπωση έγινε το 2001 στο δίσκο του τραγουδοποιού με τίτλο «Όταν μ’ ακούς να τραγουδώ» με ερμηνευτή έναν από τους πρωτομάστορες του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου, τον αείμνηστο Μιχάλη Γενίτσαρη (1917-2005).

Ήταν η τελευταία ηχογράφηση του αυθεντικού Ρεμπέτη, 65 χρόνια μετά τη πρώτη του ηχογράφηση στο θρυλικό «Μάγκας από μικράκι». Ύψιστη τιμή για τον Λεμπέση να τραγουδήσει το τραγούδι του ένας από τους θρύλους του κλασικού Ρεμπέτικου. Ιδιαίτερα ο στίχος…

Αφήστε όλα τα ψεύτικα
Κι ελάτε στα Ρεμπέτικα
Που 'ναι η κληρονομιά μας
Το στολίδι κι η μαγκιά μας

…απεδείχθη ουσιαστικός και συγκινητικός.

Η παρούσα ηχογράφηση που θα ακούσετε στο video που ακολουθεί είναι ένα δισκογραφικό remix με στοιχεία και από τις δύο ηχογραφήσεις, του 1993 και του 2001, που έκανε ο Λεμπέσης πριν από λίγες μέρες κατόπιν απαίτησης αρκετών Ελληνόφωνων ραδιοφώνων του Εξωτερικού.

Σε αυτό το remix o Λεμπέσης πρόσθεσε στη αρχή ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα ελκυστικό «ταξιμακι» με μπαγλαμά και στο τέλος με τζουρά. Και τα δύο αυτά οργανάκια του τα έχει χαρίσει ο αείμνηστος δάσκαλός του και έχουν κατα σκευαστει απο ερασιτέχνη οργανοποιό στην Αίγινα στις αρχές του 1900.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!