ΑΕΠΙ μέχρι 1000 ευρώ - Τα υπόλοιπα σε δόσεις

Τμηματικές οι πληρωμές δικαιωμάτων α΄ εξαμήνου 2017 από την ΑΕΠΙ για ποσά άνω των 1000 ευρώ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/07/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
H AEΠI σε ενημέρωση προς τους δημιουργούς - μέλη της για τις πληρωμές δικαιωμάτων α΄ εξαμήνου 2017 γνωστοποιεί ότι η καταβολή των δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθεί ως εξής: 

-        Καταβολή 100% για ποσά καθαρών δικαιωμάτων ύψους έως και 1.000 ευρώ. 

-        Για ποσά δικαιωμάτων ύψους άνω των 1.000 ευρώ, θα καταβληθεί ποσό 1.000 ευρώ συν το 30% του πλέον των 1.000 ευρώ ποσού. 

-        Στους δικαιούχους που είναι υπόχρεοι σε έκδοση ΤΠΥ ή ΑΠΥ, θα καταβληθεί ο ΦΠΑ που αναλογεί στο συνολικό ποσό των δικαιωμάτων τους (δηλ. θα καταβληθεί το 100% του ΦΠΑ). 

-        Για όλους τους δημιουργούς, έχει ήδη καταβληθεί στη ΦΑΕ Αθηνών το 100% του παρακρατούμενου φόρου που αναλογεί στο συνολικό ποσό των δικαιωμάτων (δηλ. έχει ήδη καταβληθεί το εκ του νόμου προβλεπόμενο 20% επί του συνολικού ποσού των δικαιωμάτων). 

-        Για τους δικαιούχους ποσών δικαιωμάτων άνω των 1.000 ευρώ, το  υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί με συμπληρωματική καταβολή έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017. 

Διευκρινίζεται ότι η μερική καταβολή για ποσά δικαιωμάτων άνω των 1.000 ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι το 50% των τραπεζικών διαθεσίμων της εταιρείας έχει δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο του 2017 και μάλιστα σε εξασφαλιστική βάση ενόψει διενεργούμενου ελέγχου, χωρίς δηλαδή να έχει καταλογιστεί στην εταιρεία οποιαδήποτε φορολογική παράβαση. Αν τα δεσμευμένα αυτά ποσά ήταν διαθέσιμα, σήμερα θα γινόταν κανονικά η καταβολή του 100% των δικαιωμάτων σε όλους τους δημιουργούς. 

Ακόμη η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ επισημαίνει:


Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με τις πρόσφατες υπ΄ αριθμ. 1102/2017 και 1103/2017 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μειώθηκαν οι προμήθειες της εταιρείας από 25% σε 18% στα ραδιοτηλεοπτικά καθώς και οι προμήθειες στα εκτελεστικά δικαιώματα από ζωντανή εκτέλεση και από δημόσια εκτέλεση με μηχανικά μέσα από 29% και 37,5%, αντίστοιχα, σε 24% ενιαία. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προς απόδοση ποσών στους δικαιούχους δημιουργούς και την αντίστοιχη μείωση των εσόδων της εταιρείας. Ενόψει της ευνοϊκής αυτής εξέλιξης για τους δημιουργούς η ΑΕΠΙ θα προβεί σε περαιτέρω προσαρμογή των λειτουργικών της δαπανών. 

Εντούτοις, οι περικοπές που απαιτούνται χρειάζονται εύλογο χρόνο για να υλοποιηθούν και να αποδώσουν. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι ακόμη και με αυτά τα δεδομένα (δηλ. αύξηση των διανεμητέων δικαιωμάτων στους δημιουργούς και αντίστοιχη λειτουργική ζημία της εταιρείας), η διανομή του συνόλου των δικαιωμάτων στους δημιουργούς θα ήταν εφικτή, αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε δεσμεύσει το 50% των τραπεζικών διαθεσίμων της ΑΕΠΙ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!