2017 - Η χρονιά του βινυλίου

Το ύψος των πωλήσεων αγγίζει αυτό των αρχών της δεκαετίας του '90, την εποχή δηλαδή που ξεκινούσε η κυριαρχία των cd.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
13/12/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Ποιος να το φανταζόταν πως παραμονες του 2018 το βινύλιο θα γνώριζε μια πρωτόγνωρη άνθηση σε διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα η άνοδος αυτή να είναι σε στέρεη βάση, με σταθερή ανοδική πορέια τα τελευταία χρόνια.


Έτσι ενώ μέχρι και πριν 10 χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής δίσκων βινυλίων έκλειναν το ένα μετά το άλλο ή υπολειτουργούσαν, τώρα, τα επαπομείναντα δεν προλαβάινουν να ολοκληρώνουν τις παραγγελίες ενώ ανοίγουν και άλλα.

Ενδεικτικό το παράδειγμα των δύο μεγαλύτερων εκτυπωτικών μονάδων βινυλίου της Ευρώπης, που βρίσκονται στην Τσεχία και την Ολλανδία, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των εορτών, παρότι λειτουργούν σε 24 βάση χωρίς στάση ή ρεπό. Παράγουν περισσότερα από 100.000 βινύλια την ημέρα, που όμως δεν επαρκούν... 

Μέσα στο 2017 οι συνολικές πωλήσεις βινυλίων σε όλο τον πλανήτη ανάμένεται να ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια ενώ ορισμένοι παρατηρητές κάνουν λογο πως το νούμερο αυτό, μέχρι και τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, ενδεχομένως να είναι κατά πολύ αυξημένο. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά, τη συγκεκριμένη περίοδο, η αγορά δίσκων βινυλίου χτυπάει ταβάνι...

Τα νούμερα αυτά μας φέρνουν πίσω στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, την εποχή δηλαδή της εμφάνισης και της κυριαρχίας του cd που ακολούθησε...  Αυτά μέχρι και τις μέρες όπου η επιστροφή στο βινύλιο γίνεται με δυναμικά βήματα ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση του cd. 

Πέρα από πολλούς νέους δίσκους που έχουμε και σε βινύλιο, επανεκδίδεται πλέον σε αυτή τη μορφή και όλο το κλασικό ρεπερτόριο. Δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη θέση των φετινών πωλήσεων δεν βρίσκεται άλλο από το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles, 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Ανάμεσα στους λάτρεις του βινυλίου συναντάμε πολλά νεά παιδιά που δνε γνώρισαν καν το μύθο του... αλλά έλκονται από την ανεξίτηλη μαγεία του. 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!