1ο Σεμινάριο Παραδοσιακής Μουσικής στη Σύρο

Διδάσκουν: Κυριάκος Γκουβέντας, Βασίλης Σμάνης & Βαγγέλης Πασχαλίδης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Κυριάκο Γκουβέντα, διοργανώνει ένα πενθήμερο σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής στη Σύρο.

Διδάσκουν οι:


Κυριάκος Γκουβέντας:
Βιολί, Σύνολα παραδοσιακής μουσικής

Βασίλης Σμάνης:
Λαγούτο και Παραδοσιακό τραγούδι

Βαγγέλης Πασχαλίδης:
Σαντούρι και Μουσική συνοδεία παραδοσιακής μουσικής

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα σε μια όμορφη τοποθεσία της Σύρου στο Μέγα Γυαλό. Ξεκινάει την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016 και θα διαρκέσει 5 ημέρες μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη.

Στη Σύρο, σε ένα τόσο μουσικά φορτισμένο περιβάλλον από τη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη, θα μαζευτούν μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού για να μελετήσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τη νησιώτικη όσο κι όλες τις υπόλοιπες μουσικές καταβολές που προέρχονται από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι και τις υπόλοιπες περιοχές της στεριανής Ελλάδας. Όλες μαζί οι ρίζες αυτές διαμόρφωσαν το μουσικό περιβάλλον πριν ακριβώς από την εμφάνιση του Μάρκου Βαμβακάρη, παρουσία που οριοθέτησε το μετέπειτα ρεμπέτικο, αστικό, λαϊκό και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με τον Βασίλη Σμάνη στο λαούτο και το τραγούδι και τον Βαγγέλη Πασχαλίδη στο σαντούρι, θα εξερευνήσουν και θα προσεγγίσουν μουσικά και διδακτικά, το προγενέστερο του ρεμπέτικου μουσικό ιδίωμα. Αυτό αφορά τόσο τη νησιωτική ζυγιά, βιολί- λαούτο, όσο και το Σμυρνέικο σαντουρο-βιόλι (ζυγιά βιολί-σαντούρι), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να βιώσουν και να πράξουν μέσα στην προφορική μουσική μας παράδοση, με το λειτουργικότερο τρόπο, παίζοντας, τραγουδώντας, συνοδεύοντας άλλους μουσικούς, συμμαθητές, συναδέλφους, φίλους, τόσο στα σοκάκια και στα στενά της Σύρας όσο και σε συναυλιακούς χώρους του νησιού σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, δράση, παίξιμο, τραγούδι, χορό, συμμετοχή, πειραματισμούς, μοίρασμα αλλά και μελέτη, προσπάθεια για αυτοβελτίωση, συνύπαρξη και τελικά αυτογνωσία.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο:


Θα έχει τρεις κατευθύνσεις:

1. για την εκτέλεση του οργάνου (κυρίως: βιολί, σαντούρι, λαούτο και τραγούδι): μελέτη ρεπερτορίου, ασκήσεων τεχνικής σε μελωδία και ρυθμό, ύφος και αυτοσχεδιασμό, συμμετοχή στην ορχήστρα ως σολίστας, είτε με λαούτο, είτε με σαντούρι, είτε με βιολί ή τελικά και με άλλο όργανο(κανονάκι, ούτι, κλαρίνο, νέυ, ακορντεόν, ταμπουρά, μαντολίνο κ.ά.).
2. Τη μουσική συνοδεία, τη ρυθμική και μελωδική επικοινωνία μεταξύ των μουσικών, την ανταλλαγή ιδεών, την ομαδική έκφραση, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή σε ορχήστρα σαν συνοδευτικό ή σολιστικό όργανο.
3. Το τραγούδι: ύφος, έκφραση και συμμετοχή σε ορχήστρα ως τραγουδιστής, είτε ως τραγουδιστής-οργανοπαίκτης ταυτόχρονα.

Επίσης κοινός παρονομαστής για όλους θα είναι η διάρθρωση και δημιουργία του κατάλληλου ρεπερτορίου για την εμφάνιση σε συναυλίες, είτε σε άλλους χώρους έκφρασης. Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να συμμετέχει και στις τρεις κατευθύνσεις μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο της ομάδας.

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

Περισσότερα για το σεμινάριο, τον τρόπο συμμετοχής, τους καθηγητές και τη φιλοξενία μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!