Το Αρχείο της ΕΡΤ και τo Β’ Πρόγραμμα τιμούν τον Καζαντζίδη

Ψηφιοποίηση μιας ιστορικής εκπομπής και αποσπάσματα συνεντεύξεων του τραγουδιστή «θρύλου», στον Πάνο Γεραμάνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr την εκπομπή «Στέλιος Καζαντζίδης».

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1981 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό γεγονός και μια ευχάριστη έκπληξη για τους θαυμαστές του, καθώς ο Στέλιος Καζαντζίδης απείχε ήδη 16 χρόνια από τα νυχτερινά κέντρα και πέντε χρόνια από τη δισκογραφία.

Όπως τονίζει άλλωστε και ο παρουσιαστής της εκπομπής, Γιώργος Παπαστεφάνου:

«Η απουσία του, η αποχή του απ’ όλα αυτά που συντηρούν τη δόξα ενός τραγουδιστή -δίσκοι, νυχτερινά κέντρα, τηλεόραση- δεν έχουν μειώσει καθόλου τη δική του ακτινοβολία. Αντίθετα, κάνουν πιο έντονη την ανάγκη του κόσμου που τον αγαπάει και θέλει να τον ξαναδεί και να τον ξανακούσει. Γιατί αυτός ο κόσμος, ο λαός, βρίσκει στον Καζαντζίδη τον δικό του άνθρωπο».

Στο αφιέρωμα παρακολουθούμε την πορεία του από το ξεκίνημά του μέχρι την καθιέρωσή του στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Για τον Στέλιο Καζαντζίδη μιλούν ο Απόστολος Καλδάρας, η Καίτη Γκρέυ, η οποία συνεργάστηκε μαζί του από το 1953 έως το 1957, ο Γιώργος Νταλάρας, ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου, ο Χάρρυ Κλυνν, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Χάρις Αλεξίου, η οποία ερμηνεύει και το τραγούδι του «Το τελευταίο βράδυ μου», καθώς και απλός κόσμος, που εκφράζει το θαυμασμό του στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή.

Παράλληλα, παρουσιάζεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τη συνεργασία του με τηΜαρινέλλα (1957-1967), με τον Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έμεινε μακριά από τα νυχτερινά κέντρα και τη δισκογραφία, αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια του και μιλά για τη ζωή του δίπλα στους απλούς ανθρώπους του μόχθου.

«Εκεί που διάλεξα και περνάω τις μέρες μου, τους μήνες μου, τα χρόνια μου -αυτά που λείπω από τη δουλειά- βρίσκω τόση ζεστασιά στους ανθρώπους. Είναι τόσο αγνοί άνθρωποι οι αγρότες, οι ψαράδες. Μιλάω γι’ άλλα πράγματα που μου είναι ευχάριστα, όπως για τη θάλασσα, τα ψάρια, τις καλλιέργειες και υπάρχει μια ατμόσφαιρα σ’ αυτά τα σπίτια που είναι γνήσια, ανθρώπινη 100%», τονίζει. Τέλος, ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Η σκηνοθεσία είναι της Δάφνη Τζαφέρη

Παράλληλα τo Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7 & 102,9) την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:00-20:00, μεταδίδει αποσπάσματα συνεντεύξεων του τραγουδιστή «θρύλου», που είχε παραχωρήσει στον αξέχαστο δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και μελετητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, Πάνο Γεραμάνη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια του ανθρώπου με την αξεπέραστη λαϊκή φωνή, που λατρεύτηκε από όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια αναμεταδόσεων: Σιδερής Πρίντεζης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!