Το αλάτι της γης: «Tακίμ - Καφέ Αμάν Αμέρικα»

Επίτιμοι καλεσμένοι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς και ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» υποδέχονται το μουσικό συγκρότημα των Τακίμ και μας ταξιδεύουν στην πολύ ξεχωριστή παράδοση των Ελλήνων της Αμερικής.

Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις ΗΠΑ περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών! Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο, την επιθεώρηση και την οπερέτα. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου ανακατεύεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με το σουίνγκ και το φοξτροτ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη τζαζ-μπάντα, με το λαϊκό κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη και το χιτζάζ με την… τζαζ!

Τα κομμάτια αυτά προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ-τζαζ σχεδόν μισό αιώνα πριν από τα σύγχρονα μουσικά κοκτέιλ της παγκοσμιοποίησης.
IMG 5322
Κάποιες χαρακτηριστικές μουσικές ψηφίδες απ’ αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό, από την παράδοση των καφέ-αμάν των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, επέλεξαν και παρουσιάζουν οι Τακίμ. Ιστορίες που έγιναν τραγούδια, μουσικές που συνόδεψαν χαρές και λύπες, αγάπες και χωρισμούς, ελπίδες και απελπισία, όνειρα και ματαίωση, εθνική υπερηφάνεια και κοινωνική διαμαρτυρία. Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, από την τζαζ στο… χιτζάζ!

Το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ αποτελείται από έξι κορυφαίους δεξιοτέχνες. Συγκεκριμένα από τους Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Κώστα Μερετάκη (κρουστά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο). Μαζί τους συμπράττουν στο τραγούδι ο Γιάννης Νιάρχος και η Κατερίνα Τζιβίλογλου.

Επίτιμοι καλεσμένοι των ΤΑΚΙΜ σ’ αυτή την εκπομπή είναι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, που ανακαλεί τις μνήμες του από τα κέντρα της Νέας Υόρκης, όπου έπαιξε επί μία εικοσαετία, καθώς και ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος, γιος του Γιάννη Τατασόπουλου, που άφησε εποχή στα κέντρα και στη δισκογραφία των Ελλήνων της Αμερικής.
IMG 5335
Μαζί τους και μια μεγάλη χορευτική παρέα από φίλους των ΤΑΚΙΜ, καθώς και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού - ΕΛΕΤΕΠ (υπεύθυνος: Γιώργος Λιάρος).
IMG 5331
Έρευνα - κείμενα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία - οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

ΕΡΤ1
«Tακίμ - Καφέ Αμάν Αμέρικα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:00

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!