«Το αλάτι της Γης» στα βήματα του θρυλικού Γιοβανίκα

(PHOTOS) Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και το χώρο, εμπνευσμένα από τις περιπλανήσεις ενός σπουδαίου οργανοπαίκτη, με ζωή αινιγματική και έργο ανεξερεύνητο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Στα βήματα του θρυλικού Γιοβανίκα»


Τα βαλκανικά στοιχεία στις μουσικές της Σμύρνης

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» παρουσιάζει ένα γοητευτικό μουσικό οδοιπορικό, στα βήματα του θρυλικού λαϊκού βιολάτορα Γιάννη Αλεξίου «Γιοβανίκα».

Γεννημένος το 1850 στο Γαλάτσι της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Λέσβο, εγκαταστάθηκε το 1900 στη Σμύρνη, όπου υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σμυρναίικου τραγουδιού. Θεωρείται ο πρώτος εκτελεστής και πιθανός δημιουργός του περίφημου σμυρναίικου μινόρε - μανέ. Στις περιοδείες του από το Βουκουρέστι στην Πόλη, τη Σμύρνη και την Αθήνα έως τη Βηρυτό, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, συνταίριαξε μουσικά στοιχεία απ' όλες τις εθνοπολιτισμικές ομάδες που συμβίωναν στα κοσμοπολίτικα κέντρα της εποχής, διασκεδάζοντας στα καφέ σαντάν και τα καφέ αμάν «αλά φράνκα - αλά τούρκα - αλά γκρέκα».

Ξεναγοί μας σ’ αυτές τις γοητευτικές διαδρομές είναι οι εξαιρετικοί δεξιοτέχνες -μέλη της «Banda Jovanica» (Μπάντα Γιοβανίκα)- οι οποίοι διάλεξαν αυτό το όνομα, αναζητώντας το μουσικό νήμα που συνδέει τη δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με τα Βαλκάνια. Έτσι, στα κομμάτια που παίζουν στην εκπομπή, η τσιγγάνικη παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης συναντά τον Βόσπορο και τα παράλια της Ιωνίας, με καλπάζουσες «χόρες» και «σίρμπες», ποικίλους ρυθμούς και πλούσιες μελωδίες, δημιουργώντας ένα γοητευτικό μουσικό «χαρμάνι»! Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και το χώρο, εμπνευσμένα από τις περιπλανήσεις ενός σπουδαίου οργανοπαίκτη, με ζωή αινιγματική και έργο ακόμη ανεξερεύνητο…

Τη «Μπάντα Γιοβανίκα» αποτελούν οι: Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο - τραγούδι), Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι - κιθάρα), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί - τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν - τραγούδι) και Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσο).

Συμμετέχουν μέλη της χορευτικής ομάδας του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού, με την επιμέλεια του Χρήστου Θεολόγου.

ΕΡΤ1
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στις 13:00
IMG 9608 copy
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!