«Τα τραγούδια της φωτιάς» στην ΕΡΤ 1

Ερμηνεύουν: Νταλάρας, Φαραντούρη, Κωχ, Λοΐζος, Μερκούρη, Ξυλούρης, Χαλκιάς, Καλογιάννης, Γαργανουράκης, Νικολάου, Σμοκοβίτης κ.ά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/07/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Με αφορμή την 43η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, η ΕΡΤ1 τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 και ώρα 22:15 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς», παραγωγής 1975.

1974, Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα  συντονίζεται στους ρυθμούς του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και του Μαρκόπουλου, του Λοΐζου, του Ξαρχάκου. Η επτάχρονη δικτατορία εκτονώνεται θεαματικά, όλοι θέλουν να γευτούν την ελευθερία που έλειψε.

Ο Νίκος Κούνδουρος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο τραγούδια, συγκίνηση, παλμό και συνθήματα, καταγράφοντας αυτήν ακριβώς τη μεταδικτατορική ευφορία μέσα από δύο θυελλώδεις συναυλίες που έγιναν στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τον Μίκη Θεοδωράκη και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της χούντας (Ιούλιος 1974). Ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος τη χαρακτηρίζει μια ταινία-ωδή στη λευτεριά. Ο φακός αιχμαλωτίζει εκείνον τον υπέροχο αχό από φωνές που γέμιζε την Αθήνα, που πλανιόταν πάνω από δρόμους και σπίτια.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο διάστημα από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο του 1974. Στο επίκεντρο της αφήγησης είναι οι δύο συναυλίες, ενώ το υλικό συμπληρώνεται με τις πορείες για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου και για τη δολοφονία του γραμματέα της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου, Δώρου Λοΐζου. Ο σκηνοθέτης έχει αποτυπώσει και σκηνές από την κηδεία του στην Κύπρο. Η παρουσία του αγωνιστή Χρήστου Ρεκλείτη, ο οποίος περιγράφει τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη από τη χούντα, είναι από τις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας.

Ο Νίκος Κούνδουρος με τα «Τραγούδια της φωτιάς» διασώζει ένα ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα μια μεγάλη γιορτή. Η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Ξυλούρης, η Μελίνα Μερκούρη, η Μαρίζα Κωχ, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, είναι οι πρωταγωνιστές της γιορτής και το κοινό, χιλιάδες που κατέκλυσαν και τα δύο στάδια,  συνθέτει ένα σώμα, μια ψυχή, μια φωνή.

Ο Νίκος Κούνδουρος σ’ αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ στη φιλμογραφία του, διαφυλάσσει τη μνήμη και ελευθερώνει τη συγκίνηση. Μια συγκίνηση διαχρονική που αναβλύζει με τις πρώτες κιόλας εικόνες, τους πρώτους ήχους.

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Μοντάζ: Αριστείδης Καρύδης - Φουκς

Συνθέτες: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Μαρίζα Κωχ, Μάνος Λοΐζος, Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λιζέττα Νικολάου, Κώστας Σμοκοβίτης κ.ά.

Info:


«Τα τραγούδια της φωτιάς»
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, στις 22:15

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!