Τα Άγια Πάθη στην Ελληνική Ραδιοφωνία

Το Θείο Δράμα, από την κορύφωσή του ως την Ανάσταση.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/04/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ειδικές εκπομπές, απευθείας συνδέσεις, συναυλίες θρησκευτικής μουσικής και αφιερώματα, διανθισμένα από πλούσιο αρχειακό υλικό, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ μυούν τους ακροατές στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, αποτυπώνοντας στο πρόγραμμά τους το Θείο Δράμα, από την κορύφωσή του ως την Ανάσταση.

Δεύτερο Πρόγραμμα


Το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ανατρέχει στο πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ και αξιοποιεί σπάνιο ηχητικό υλικό, που συνάδει με το κλίμα των ημερών, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Μεταξύ άλλων, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, θα μεταδίδεται κάθε πρωί από τις 07.00 έως τις 08.00, μια παραγωγή της Φεβρωνίας Ρεβύνθη με γενικό τίτλο «Από τα Πάθη και τον θρήνο, στην προσμονή της Ανάστασης».

Επίσης, από το Αρχείο της ΕΡΤ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάθε βράδυ στις 21.00 «Το θέατρο επιστρέφει στο ραδιόφωνο»!

Εκτάκτως τη Μεγάλη Δευτέρα στις 21.00, σε απευθείας μετάδοση από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», ο Νίκος Αϊβαλής παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή, «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Είκοσι ένα χρόνια μετά την παρουσίασή του στο αθηναϊκό κοινό, το σπουδαίο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, το οποίο αποτελεί απάντηση της ελληνικής λόγιας μουσικής στην αντίστοιχη παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης, παρουσιάζεται ερμηνευμένο μοναδικά από τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου υπό τη συνοδεία της Ορχήστρας Mobile και τις Χορωδίες Cantabile και Cantabile Junior, τη Δημοτική Χορωδία Νέας Σμύρνης και τη Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥ∆ΑΠ.

Αφήγηση: Τάσος Νούσιας.
Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ύμνοι, όπως «Κύριε Εκέκραξα», «Σήμερον Κρεμάται», «Θεός Κύριος» κ.ά., δίνουν τον πλουραλισμό της Ορθοδοξίας μέσω διαφόρων συναισθημάτων: από την παράκληση στην κατάνυξη, από τη χαρμολύπη στη χαρά της Αναστάσεως... Μια μοναδική μουσική εμπειρία!

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζεται μια μικρή συμφωνική ανθολογία από αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, όπως «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», Θα ’ταν 12 του Μάρτη» κ.ά.

Μεγάλη Τρίτη έως και Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 21.00-21.30, μεταδίδεται σε τρεις συνέχειες το έργο «Το Πάσχα» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, σε ραδιοσκηνοθεσία Δημήτρη Ιωαννόπουλου. Ακούγονται οι ηθοποιοί Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκος Τζόγιας, Βάσω Μεριδιώτου, Άννα Λώρη, Νικηφόρος Νανέρης και Αθηνόδωρος Προύσαλης.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, από τις 20.00 μέχρι τις 21.00, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης υποδέχεται ζωντανά στο στούντιο τον Σταύρο Ξένο και μέλη του μουσικού συνόλου «Ρωμιοσύνη», που ερμηνεύουν τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», που δημιουργήθηκε το 1976 από μουσικούς με πάθος και αγάπη για την ελληνική μουσική, απαρτίζουν οι Τεό Λαζάρου (μπάσο), Τάσος Ζάντας (κιθάρα), Λευτέρης Λαζάρου (μπουζούκι), Γιώργος Παπαναστασόπουλος (πιάνο) και Γιώργος Μποφίλιος (φωνή).

Τρίτο Πρόγραμμα


Κερί αναμμένο που δακρύζει… το Τρίτο Πρόγραμμα και οι εκπομπές του τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών, μεταδίδονται από το Τρίτο Πρόγραμμα έργα από το μεγάλο σε αριθμό, ποικίλο σε στυλ και τεχνοτροπία -και πολύ ενδιαφέρον- ρεπερτόριο της θρησκευτικής και λατρευτικής μουσικής.

Από τα «Requiem» των Μ. Duruflé, Ant. Dvořák, G. Verdi, Val. Sylvestrov, Ild. Pizzetti, W.A.Mozart, H. Gorecki, G. Bryars, J. Garcia, H.Ig.von Biber κ.ά. μέχρι τα «Stabat Mater» (Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη ενώπιον του Σταυρού…) των Ant. Vivaldi, G.B.Pergolesi, Ant. Dvořák, D. Scarlatti, G. Rossini, J. Browne, κ.ά.) και από τους «Θρήνους» των Μ. Αnt. Charpentier, Th.Tallis, Arvo Pärt και B. Britten ώς τα μνημειώδη Κατά Ματθαίο, Κατά Ιωάννη και «Κατά Μάρκο Πάθη» του J. S. Bach ή τους «Επτά Τελευταίους Λόγους του Χριστού» του F. J. Haydn.

Στο πρόγραμμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας εντάσσονται και έργα με ατμόσφαιρα μουσικής προσευχής, όπως η «3η Συμφωνία» του Η. Gorecki, το πολύπτυχο «Έξι Εικόνες των Παθών του Χριστού» του F. Martin, τα «Lecons de Tenebres» του F. Couperin, τα ορατόρια «Η Σταύρωση» του J. Stainer, «Η ζωή στο θάνατο» του Αnt. Draghi και «Των Παθών» του G. Ph. Telemann, «Αποχαιρετισμοί» των G. Mahler και Vl. Martynov, ή «Η Σινδόνη» του Arvo Pärt.

Κάθε μεσημέρι στις 12 (με επανάληψη τα μεσάνυχτα) παρουσιάζονται θρήνοι και θρηνώδεις συνθέσεις διαφόρων δημιουργών ανά τους αιώνες.

Επίσης, ακούγονται εκπομπές με θέμα ποιητικό ή λογοτεχνικό, σε σχέση με τις ημέρες, θεατρικό («Ότε οι ένδοξοι μαθηταί» του Τζιοβάνι Παπίνι τη Μ. Τρίτη το βράδυ), ακόμα και κινηματογραφικό, με μουσικές από ταινίες γύρω από τα Πάθη του Χριστού (Μ. Τετάρτη απόγευμα) ή την παρουσίαση μέσω της μουσικής της, της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» τη Μ. Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς και ενημερωτικές εκπομπές για τις πολλές συναυλίες θρησκευτικής μουσικής που είναι προγραμματισμένες μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Μεσημέρι Μ. Τρίτης στις 15.00, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με κοινό και απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από το Στούντιο Ε του Ραδιομεγάρου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο», φιλοξενείται το χορωδιακό σύνολο Cappella Sancti Pauli, που έχει ιδρύσει και διευθύνει ο Ιάσων Μαρμαράς, σε μια μουσική ξενάγηση σε έναν Ελισαβετιανό Εσπερινό, με έργα -μεταξύ άλλων- των Thomas Tallis, William Byrd, Thomas Tomkins, Orlando Gibbons.

Τη Μ. Τετάρτη το βράδυ, καλεσμένος της εκπομπής «Μουσικές του καιρού μας» ο Άλκης Μπαλτάς, συνθέτης, μαέστρος και ιδρυτής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου («Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής») που γίνεται φέτος τον Σεπτέμβριο για 17η χρονιά και τη Μ. Παρασκευή το βράδυ, στην εκπομπή «Χορωδιογραφίες» παρουσιάζεται το «Ρέκβιεμ» του ομογενή από την εξωτική Χαβάη, μαέστρου και συνθέτη Στέλιου Σκορδίλη.

Περιφερειακοί Σταθμοί


Οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ, με ειδικά αφιερώματα από το πλούσιο αρχείο που διαθέτουν οι ίδιοι, αλλά και από το Αρχείο της ΕΡΤ, με εκπομπές και συνδέσεις με τους ιερούς ναούς της περιοχής τους και με τα κεντρικά προγράμματα, μεταφέρουν στον κόσμο της ελληνικής Περιφέρειας, με κατάνυξη και σεβασμό, την ατμόσφαιρα της Εβδομάδας των Παθών.

Η Φωνή της Ελλάδας


Το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η μοναδική γέφυρα της απανταχού Ορθοδοξίας με τη μητέρα πατρίδα, εντάσσει στο πρόγραμμά της ειδικές εκπομπές που αναφέρονται στα Πάθη του Ιησού, προβάλλοντας παράλληλα τις δράσεις της ελληνικής ομογένειας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, καθώς έρχονται πιο κοντά, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας.

Με απευθείας συνδέσεις με τους ομογενείς, με ελληνικούς συλλόγους και ομοσπονδίες και εκπομπές από τους ελληνόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς, η Φωνή της Ελλάδας μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το πνεύμα των ημερών.

Βραχέα

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική
11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική
9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική

Όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ εκπέμπουν και διαδικτυακά μέσα από το webradio στον ιστότοπο της ΕΡΤ (www.ert.gr)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!