«Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»: Εκπομπή για το Πολυτεχνείο

Η λογοκρισία της Χούντας στα τραγούδια, το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα κ.ά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, η εκπομπή στα «Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ», που παρουσιάζουν η Ναταλία Δραγούμη & ο Μιχάλης Μαρίνος, τιμά την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στο στούντιο, δύο άνθρωποι που κάνουν την Ελλάδα υπερήφανη στο εξωτερικό. Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ο Λουκάς Θάνος, ο συνθέτης που μελοποίησε τη Μπαλάντα του κυρ Μέντιου σε ποίηση Κώστα Βάρναλη και «δώρισε» στην εκπομπή δύο από τα νέα του τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Κατευθείαν από το Βερολίνο επίσης ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας, λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας του για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη».

Το ζήτημα της λογοκρισίας της Χούντας στα τραγούδια αναλύει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, ενώ για το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του, μιλάει ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης.

Η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, βραβευμένη με το Κάρολος Κουν για την ερμηνεία της στη θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» που λογοκρίθηκε από τη χούντα, μας αποκαλύπτει πώς αναμετρήθηκε με το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ ο Ζαχαρίας Καρούνης ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης που είχε πει ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης.

Φωνή στα τραγούδια του Πολυτεχνείου δίνουν οι Στάθης Δρογώσης, Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Προδρόμου, Χριστίνα Μαξούρη, Πάνος Μπούσαλης, Μυρτώ Βασιλείου, Δημήτρης Νικολούδης και Άντρη Θεοδότου.

Στην παρέα επίσης η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη και οι ηθοποιοί Καλή Δάβρη και Ναταλί Δήμου.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 22.00 - ΕΡΤ1

Σκηνοθεσία: Κοσμάς Φιλιούσης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Mανόλης Ανδρουλιδάκης
Συντακτική Ομάδα: Έφη Γαλώνη, Θεόφιλος Δουμάνης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Φιλιούση

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!