Στα Περβόλια!

Το θρυλικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη μας «ταξιδεύει» στις Μουρνιές των Χανίων.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τον Οκτώβριο του 1962, στο θέατρο Καλουτά παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» από το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη σε σκηνοθεσία του Πέλου Κατσέλη. Μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία, εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που μέσα απ’ την τραγικότητά της ποθούσε τη συμφιλίωση.

Πρωταγωνιστούσαν οι Μάνος Κατράκης, Βέρα Ζαβιτσάνου, Νίκος Ξανθόπουλος, Μαρία Κωνσταντάρου, Μπέτυ Αρβανίτη και Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Νίκου Νικολάου ενώ τις χορογραφίες υπέγραφε η Ζουζού Νικολούδη.

«Με το “Τραγούδι του νεκρού αδελφού”, ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και, προπαντός, “ελληνική”, μιας και ο Εμφύλιος βύθισε την Ελλάδα στα δάκρυα, στο αίμα και στη δίχως τέλος δοκιμασία» εξηγεί ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ταυτόχρονα με το ανέβασμα του έργου γίνεται και η πρώτη ηχογράφηση των τραγουδιών από την Columbia με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τις Βέρα Ζαβιτσιάνου και Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Στα μπουζούκια δεσπόζει το δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης. Ο Θεοδωράκης γράφει και τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών με μοναδική εξαίρεση το «Κοιμήσου, αγγελούδι μου» όπου τα λόγια ανήκουν στον πηγαίο λαϊκό ποιητή Κώστα Βίρβο. Το συγκεκριμένο τραγούδι θα δρέψει δάφνες και με την παράλληλη και απαράμιλλη εκτέλεση της Γιώτας Λύδια. Ανάμεσα στις δημιουργίες της παράστασης -που λόγω του θέματός της συνάντησε προβλήματα- ήταν και το περίφημο πια:

Στα Περβόλια μες τους ανθισμένους κήπους
Σαν άλλοτε θα στήσουμε χορό…

Το Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων όπου αγωνίζεται ο Πλατανιάς είναι αθλητική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων στις Μουρνιές των Χανίων. Εκεί λοιπόν στα Περβόλια ρίχνει απρόσμενα η ΑΕΚ τα ρέστα μιας χρονιάς που απ’ την αρχή έδειχνε ναυαγισμένη αλλά μέχρι και πριν λίγο πήγε να σωθεί δυναμικά, όπως και έτσι μπορεί τελικά να καταλήξει… Η ήττα από τον Παναθηναϊκό παρ’ ότι «εγκρίθηκε» έστω και με πίκρα από το κοινό της Ένωσης υπογράμμισε αδυναμίες του ρόστερ και θύμισε ανάλογες πτυχές του προπονητή. Για να μιλάμε ξάστερα, η γνώμη μου είναι ότι ο Χιμένεθ επέστρεψε έχοντας αφομοιώσει στο μέγιστο βαθμό τα διδάγματα τη πρώτης εμπειρίας του και μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να πετύχει μικρά θαύματα με τους κιτρινόμαυρους της Αθήνας. Όμως επειδή μπροστά υπάρχει και το Κύπελλο με έναν κλυδωνιζόμενο αλλά πάντα επικίνδυνο Ολυμπιακό, ειδικά όταν έχει μετρήσει και τις δικές του φετινές πληγές, κι αφού καλώς ή κακώς ακόμη είμαστε στην Ελλάδα, τα πράγματα μετράνε διαφορετικά. Και σαν συμπεράσματα και σαν επιλογές… Δηλαδή, κάνοντας μια εικασία, πόσο καλοδεχούμενος θα ήταν στην ΑΕΚ ο Ισπανός αν ο μη γένοιτο έμεναν εκτός πλέι οφ και κούπας;

Γι’ αυτό λοιπόν η αναμέτρηση με τον Πλατανιά στα Περβόλια έχει κομβικό ενδιαφέρον για την Ένωση. Και μιλάμε για μια χρονική στιγμή που οι Χανιώτες, στο πρωτάθλημα, παλεύουν για την ίδια διάκριση. Οι Κρητικοί και πεινασμένοι είναι και έναν έμπειρο προπονητή έχουν στον πάγκο τους… Και μαζί με το πάθος του κόσμους τους, όλα παίζονται… Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως η ανωτερότητα της ΑΕΚ καταργείται. Απλώς πρέπει να αποδειχτεί και εντός γηπέδου… Αλλιώς άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Γιατί αν το αποτέλεσμα στραβώσει για τους Αθηναίους, τότε ενδεχομένως αν δεν ρεφάρουν στα του Κυπέλλου, θα έχουν την κατάληξη που γράφει ο θρυλικός και αειθαλής Μίκης:

Και τον Χάρο θα καλέσουμε
Να πιούμε αντάμα και να τραγουδήσουμε μαζί!

*...μπάλα μετά μουσικής

Το άρθρο προέρχεται από το οπισθόφυλλο της Sportday (6/4/2017) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb. Μπορείτε να το διαβάσετε και μέσα από το pdf που ακολουθεί.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!