Ο Θάνος Μικρούτσικος για την «περιπέτειά» του με τον Νίκο Καββαδία

(VIDEO) «Θεωρώ ότι η σημαντικότερη δουλειά μου είναι πάνω στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 109 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και πεζογράφου Νίκου Καββαδία, στις 11 Ιανουαρίου 1910, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της την εκπομπή «Η περιπέτεια ενός ποιήματος: Νίκος Καββαδίας – Θάνος Μικρούτσικος».

Πρόκειται για το πρώτο μέρος του αφιερώματος στα μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος θυμάται πώς ξεκίνησε να διαβάζει Νίκο Καββαδία στα εφηβικά του χρόνια, ενώ αποκαλύπτει ότι μελοποίησε τα πρώτα του ποιήματα κατά «παραγγελία», για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Πορεία 090», με θέμα τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών. Τα τραγούδια της σειράς και τέσσερα ακόμη ποιήματά του, που μελοποίησε στη συνέχεια, αποτέλεσαν το υλικό του δίσκου του «Ο Σταυρός του Νότου», ενώ η επαφή του με την ποίηση του Καββαδία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίζει: «Θεωρώ ότι η σημαντικότερη δουλειά μου είναι πάνω στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία».

Για τις τρεις ποιητικές συλλογές του Νίκου Καββαδία, «Μαραμπού», «Πούσι» και «Τραβέρσο», μιλά ο ποιητής Κώστας Παπαγεωργίου, τονίζοντας: «Η ποίησή του είναι πρωτίστως βίωμα και όχι διάθεση ονειρική, γιατί ο Καββαδίας είναι ποιητής της σκληρής ζωής. Μιας ζωής που την αγάπησε με πραγματικό πάθος».

Στην εκπομπή ακούγεται ο ποιητής να απαγγέλλει το «Kuro Siwo», ενώ μελοποιημένα ποιήματά του ερμηνεύουν οΓιάννης Κούτρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αιμιλία Σαρρή.

Επίσης, παρουσιάζεται απόσπασμα από φιλμ αρχείου, από τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στο Φεστιβάλ Πάτρας 1987, όπου ερμηνεύει Καββαδία.

Έτος παραγωγής: 1991
Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος

Δείτε το αφιέρωμα 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!