Το «10» του Καραγάτση ντυμένο με λαϊκά τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) η εκπομπή «Ο Πειραιάς της καρδιάς μας», που παρουσιάζει ο Κώστας Μπαλαχούτης στο Κανάλι Ένα του Πειραιά στους 90,4 fm,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/09/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο Κώστας Μπαλαχούτης έκανε ένα πρωτότυπο σεργιάνι στις γειτονιές και τους ανθρώπους του Πειραιά, με οδηγό στιγμές και εικόνες από το «10», αυτό το ιδιαίτερο και ανολοκλήρωτο έργο του Μ.Καραγάτση (ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου), σε ένα «γλυκό» μπέρδεμα με λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό, πως για τη συγγραφή του «10» ο Καραγάτσης κατέβαινε κάθε πρωί στο λιμάνι και παρατηρούσε την κίνηση και τη ζωή της πόλης,  προκειμένου να εμπνευσθεί από τις εικόνες και τους ανθρώπους και να εμπλουτίσει το υλικό του. Δυστυχώς το έργο έμεινε ημιτελές αφού στις 14 Σεπτεμβρίου του 1960 ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή, από έμφραγμα, στα 52 του χρόνια. 

«Ο Πειραιάς της καρδιάς μας» πάντρευε αρμονικά την έρευνα με την ψυχαγωγία. Ένα ταξίδεμα στον ιδιότυπο και μαγικό κόσμο της πόλης από τα «χρόνια τα παλιά» μέχρι και τις μέρες μας μέσα από τραγούδια, θύμησες μαρτυρίες, καταγραφές, αρχεία, «μεγάλες» και «μικρές» ιστορίες … και άλλα πολλά και ιδιαίτερα. Άλλωστε οι εκπομπές του Κώστα Μπαλαχούτη διακρίνονται για την αμεσότητα, γνώση, έγκυρη, ευρηματική και έγκριτη ματιά τους, γι’ αυτό στο παρελθόν τόσο στο Κόκκινο 105,5 όσο και στο Derti 98,6 -αλλά και στον Βήμα Fm στην πορέια και όχι μόνο- είχαν κάνει τη «διαφορά» στην κατηγορία τους.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!