O Γιάννης Πάριος τραγουδά Πυθαγόρα

Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην ιστορική συνεργασία δυο σπουδαίων του ελληνικού τραγουδιού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Τα «ανθρώπινα και καθημερινά» τραγούδια του Πυθαγόρα με τη φωνή του Πάριου


Πριν από λίγες ημέρες (στις 12 Νοεμβρίου) συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από τη «φυγή» του σπουδαίου Πυθαγόρα. Του στιχουργού αναρίθμητων επιτυχιών, που με τα τραγούδια του ανέδειξε πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, από τις 10 μέχρι τις 12 το βράδυ, θα είναι αφιερωμένη στη συνεργασία του Γιάννη Πάριου με τον Πυθαγόρα.

Στα χρόνια του ’70 ο Πυθαγόρας ήταν παρών σε όλους τους προσωπικούς δίσκους του Πάριου. Η συνεργασία τους απαριθμεί 76 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν, τα περισσότερα σε πρώτη εκτέλεση, από το 1970, μέχρι το 1979 και τη «φυγή» του στιχουργού. (Το 1988 ο Πάριος ηχογράφησε σε δεύτερη εκτέλεση το «Λένε, λένε» σε μουσική του Νίκυ Γιάκοβλεφ, ενώ κάποια από τα τραγούδια της δεκαετίας του ’70, κυκλοφόρησαν στα νεότερα χρόνια σε ζωντανές ηχογραφήσεις με τη φωνή του).

Τραγούδια σε μουσική συνθετών όπως οι Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Σπανός, Λυκούργος Μαρκέας, Στέλιος Ζαφειρίου, Βασίλης Βασιλειάδης, Μίμης Πλέσσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Ζακ Ιακωβίδης, Αντώνης Βαρδής, Απόστολος Καλδάρας, Νίκος Λαβράνος και Νίκος Καρβέλας. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία ξένων τραγουδιών, στις μελωδίες των οποίων μπήκαν στίχοι του Πυθαγόρα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία… (Τα ονόματα των συνθετών μπήκαν σύμφωνα με τον αριθμό των τραγουδιών που έγραψαν σε στίχους του Πυθαγόρα για τον Γιάννη Πάριο).
01.Parios Pythagoras
Η εκπομπή μεταδίδεται και διαδικτυακά ή εναλλακτικά σε αυτό το σύνδεσμο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!