«Ο Φιλόπατρις» του Ηλία Ανδριόπουλου με τον Μανώλη Μητσιά

(VIDEO & PHOTOS) Ο καινούργιος δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου και η παρουσίασή του στην ΕΡΤ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/03/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

«Ο Φιλόπατρις» στην ΕΡΤ


Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε «Ο Φιλόπατρις», η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Ηλία Ανδριόπουλου, στο ίδιο, περίπου, λυρικό μοτίβο με τον «Τελευταίο ύμνο», το δίσκο του συνθέτη που κυκλοφόρησε δυο χρόνια πριν.

«Ο Φιλόπατρις» αποτελείται από πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Ανδρέα Κάλβου, ένα του Οδυσσέα Ελύτη και έξι τραγούδια με στίχους του Ηλία Ανδριόπουλου. Δυο τραγούδια ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς, τρία ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία «Σύγχρονη έκφραση» υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του Θωμά Λουζιώτη και το Φωνητικό Σύνολο Ζακύνθου υπό τον Παναγιώτη Μαρίνο.
andiarn.jpg

Τα τραγούδια του cd


1) Τραγούδι στον Βέρντι (στίχοι: Ηλίας Ανδριόπουλος) Μανώλης Μητσιάς – Χορωδία
2) Ω φιλτάτη πατρίς (Ανδρέας Κάλβος) Χορωδία
3) Αλλά ευτυχής ή δύστηνος (Ανδρέας Κάλβος) Χορωδία
4) Είς τούτον τον ναόν (Ανδρέας Κάλβος) Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Χορωδία
5) Γη των θεών φροντίδα (Ανδρέας Κάλβος) Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Χορωδία
6) Κι όταν το εσπέριον άστρον (Ανδρέας Κάλβος) Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Χορωδία
7) Του Αιγαίου (Ο έρωτας) (Οδυσσέας Ελύτης) Χορωδία
8) Τραγούδι στον Βέρντι (Ηλίας Ανδριόπουλος) Χορωδία
9) Ο Πρώτος Ύμνος (Ηλίας Ανδριόπουλος) Χορωδία
10) Επίγραμμα (Ηλίας Ανδριόπουλος) Χορωδία
11) Με την πατρίδα στα κουπιά (Ηλίας Ανδριόπουλος) Μανώλης Μητσιάς – Χορωδία
12) Δέησις – Πρώτος Ύμνος (Ηλίας Ανδριόπουλος) Φωνητικό σύνολο Ζακύνθου

Λίγα λόγια για το cd


Το σχετικό δελτίο τύπου είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό:

“Ο Φιλόπατρις αποτελεί μία κατάθεση αγάπης και οδύνης του συνθέτη για τα δεινά που τυραννούν τελευταία την πατρίδα μας. Επιχειρείται, μέσω της μουσικής, να καταγραφεί μία μαρτυρία, που να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της συλλογικής μας μνήμης, μήπως «σηκωθεί λίγο ψηλότερα» το πληγωμένο αίσθημα της εθνικής μας ταπείνωσης και ήττας. Τη συνείδηση και την ψυχή της Ελλάδας την εκφράζουν κατά κύριο λόγο, τα άξια και μεγάλα έργα των σπάνιων δημιουργών.

Γι' αυτό, το συγκεκριμένο cd, είναι εντελώς διαφορετικό, όχι μόνο ως προς την αισθητική του πλευρά, αλλά και για τους βαθύτερους προβληματισμούς, που θέτει σε κίνηση σε σχέση με τη σκοτεινή εποχή μας.


Σε αυτή την εργασία ο Ανδριόπουλος είχε την τύχη και τη χαρά να έχει δίπλα του διαλεχτούς συνεργάτες. Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος είναι κορυφαίοι ερμηνευτές, που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους. Ο πρώτος στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι και ο δεύτερος στο λυρικό τραγούδι, με αναγνωρίσιμη διεθνή καριέρα. Και οι δύο συνυπάρχουν εδώ αρμονικά, εμπλουτίζοντας με τις υπέροχες ερμηνείες τους τα διαλεχτά τραγούδια του «Φιλόπατρι». Η χορωδία της «Σύγχρονης Έκφρασης» που δεσπόζει σε ολόκληρο το cd, είναι μία υψηλού επιπέδου χορωδία, που υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση του μαέστρου της Θωμά Λουζιώτη, επιτυγχάνει ένα μοναδικό σε ομορφιά, καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.


Ο Φιλόπατρις προσδοκά να ικανοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει το πιο απαιτητικό φιλόμουσο και φιλότεχνο κοινό της πατρίδας μας”.

«Στάση ΕΡΤ»


Με αφορμή την έκδοση του δίσκου, ο Ηλίας Ανδριόπουλος με τον Μανώλη Μητσιά παραβρέθηκαν στις 3 Μαρτίου στην τηλεοπτική εκπομπή «Στάση ΕΡΤ» που παρουσιάζουν στην ΕΡΤ 1 ο Ανδρέας Ροδίτης και η Σόνια Φίλη. Εκεί παρουσίασαν τα δυο τραγούδια που ερμηνεύει στο δίσκο ο Μητσιάς, καθώς και το περίφημο «Τραγούδι του παλιού καιρού» του Ανδριόπουλου σε στίχους Νίκου Γκάτσου, που δισκογραφήθηκε με τον Μανώλη Μητσιά και αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη στους «Αργοναύτες» το 1998.

Μαζί τους έπαιξαν πιάνο ο Θάνος Ζιάκας και μπουζούκι, μαντολίνο ο Ηρακλής Ζάκκας.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!