Ο διαιτητής του ΑΕΚ - Ολυμπιακός!

Μια απρόσμενη επιλογή για το σημερινό ντέρμπι που χτυπά για «Δεύτερη φορά».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1984 ο Άκης Πάνου, απρόσμενα μας σύστηνε μέσα από επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του, έναν ταλαντούχο ερμηνευτή με αδρά καζαντζιδικά χρώματα, τον Λεωνίδα Βελή. Ήταν η περίοδος που ο Καζαντζίδης βρισκόταν εκτός της δισκογραφίας, λόγω της αποχής του από το 1975 μετά το διάσημο «Υπάρχω». Είχαν ήδη τρέξει οι περίφημες τηλεοπτικές εκπομπές τον Ρεπόρτερς που σημείωσαν μεγάλη ανταπόκριση στις οποίες ο Στελάρας χαρακτηρίζονταν από τον Βασίλη Βασιλικό ως το «καρυδωμένο λαρύγγι». Ο ερμηνευτής βρισκόταν σε σύγκρουση με την δισκογραφική εταιρεία του και ο κόσμος κυριολεκτικά διψούσε για τη φωνή, δεδομένου ότι είχε ήδη εγκαταλείψει και τις ζωντανές εμφανίσεις από τις αρχές του 1966.

Η «Πρώτη Γνωριμία» με τον Βελή δια χειρός Άκη Πάνου εντυπωσίασε τους ψαγμένους φίλους του τραγουδιού. Ο άγνωστος Λεωνίδας Βελής, ερχόμενος απ’ την Αμερική, συγκέντρωσε με το καλημέρα επάνω του το ενδιαφέρων των μουσικόφιλων. Η φωνή του και ο τρόπος του παρέπεμπαν απευθείας στο Καζαντζίδη που έλειπε βαθιά απ’ την δισκογραφική επικαιρότητα και τους πολυάριθμους φίλους του. Νωρίτερα τον Καζαντζίδη είχαν προσπαθήσει να τον μιμηθούν πολλοί ικανοί που επί της ουσίας απέτυχαν παταγωδώς, αλλά ο Βελής με το ταλέντο του και οι συνθήκες στις οποίες έδρασε, «έγραψαν» υπέρ του. Αμέσως μετά ακολούθησε στην Columbia ένας δεύτερος δίσκος για τον Λεωνίδα Βελή με την φωτογραφία του στο εξώφυλλο αυτή τη φορά, και τίτλο το όνομά του.

14 τραγούδια, 11 καινούργια, δύο επανεκτελέσεις και μια διασκευή ήταν τα συστατικά του. Τα υπέγραφαν ξεχωριστοί δημιουργοί: Καλδάρας, Ξαρχάκος, Γκάτσος, Ρεπάνης, Κουγιουμτζής, Ρασούλης, Χαψιάδης, Π. Κατσιμίχας, Χρ. Ζέρβας, Πανάγου, Χρυσοβέργης, Γιατράς, Βαρδής, Μίτσιγκας. Οι δύο τελευταίοι ήταν και οι δημιουργοί του:

Η δεύτερη φορά
Ίσως να είναι πιο γλυκιά…

Αυτήν τη «δεύτερη φορά» αναζητά και ο Ολυμπιακός στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Λεμονής ξέρει να κουρδίζει ψυχολογικά τους παίκτες του αλλά και ο Χιμένεθ, που πλέον έχει σπουδάσει τα μαθήματά του, αποδεικνύεται μετρ ανάλογων καταστάσεων. Ο Φορτούνης καλό θα κάνει να μιλάει περισσότερο στο γήπεδο… Βαριά και η απουσία του Σεμπά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την «ανηφόρα» των Πειραιωτών. Η ΑΕΚ δεν είναι βουνό, αλλά κι αυτός ο Ολυμπιακός, δεδομένου της όποια δυναμικής του, αν τα καταφέρει να περάσει θα πρόκειται για θρίαμβο.

Αντίστοιχη όμως θα είναι και η πρόκριση της Ένωσης στον τελικό. Μια ομάδα που με την έλευση του νέου τεχνικού της φαντάζει καθημερινά περισσότερο ώριμη, μεστότερη, καλύτερη…

Και για τους δύο, ερυθρόλευκους και κιτρινόμαυρους, θα παίξει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την όποια αποτυχία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Θρύλος πανηγύρισε πρωτάθλημα σε μισογεμάτο γήπεδο. Έχει ξανασυμβεί αλλά η αμφισβήτηση πλέον στη συγκεκριμένη ομάδα και στους «θιασώτες» της χτυπάει κόκκινο.

Η πιθανή «πόρτα» της Ένωσης στο Κύπελλο σίγουρα θα φέρει τριγμούς με απρόβλεπτες συνέπειες στα πλέι οφ. Ειδικά τώρα που η ΑΕΚ, μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα αλλά και λόγω φόρμας φαντάζει ως φαβορί. Η επιτυχία την ίδια ώρα θα δώσει φτερά στους Ενωσίτες και αν γυρίσει αλλιώς θα σώσει τη χρονιά και τα προσχήματα για τους Πειραιώτες. Ίσως δώσει και διαβατήριο στον Λεμονή… αν και μάλλον μοιάζει απίθανο.

Τέλος πάντων αυτή η «δεύτερη φορά» και για τις δύο ομάδες σημαίνει πολλά. Το φινάλε του αγώνα θα δείξει. Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο Μίτσιγκας:

Τη δεύτερη φορά
Ίσως να πάει το μαχαίρι πιο βαθιά…

*Το άρθρο φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας Sportday.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!