Nα φύγουν τα δαιμονικά!

H «κραυγή» του Άκη Πάνου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
To 1974 o Άκης Πάνου στο ψηλό σκαλί της μεστής διαδρομής του παρουσίαζε ένα ιδιότυπο τραγούδι που το ερμήνευε ο φίλος του Μιχάλης Μενιδιάτης. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σαν δισκάκι 45 στροφών και πήρε θέση και στον προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή «Το σχολειό της βιοπάλης» που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Παρ’ ότι ο Πάνου βρισκόταν σε μια περίοδο που τα πολύτιμά του και αίσθηση προκαλούσαν και αγκαλιάζονταν από τον κόσμο, ενώ και ο Μενιδιάτης ήταν στα τέμπα του, το κομμάτι δεν κατάφερε να κάνει γκελ στο ευρύ κοινό. Ξεχώρισε όμως σε έναν κύκλο «ψαγμένων» ακροατών. Δεν είναι τυχαίο πως ο Πάνου το υπερασπίστηκε ξαναπλασάροντάς το σε κάθε ευκαιρία στην δισκογραφία και με άλλους ερμηνευτές, ενώ τις λιγοστές φορές που ανέβηκε και πάλι στο πάλκο, δεν παρέλειπε να το παρουσιάζει.

Να υπενθυμίσω πως ο Άκης Πάνου ήταν ολοκληρωμένος δημιουργός, δηλαδή υπέγραφε και το στίχο και τη μουσική των πονημάτων του, ενώ είχε περίοπτη φήμη και ως οργανοποιός. Άλλωστε, όπως μου έχουν εκμυστηρευτεί ακριβοί συνοδοιπόροι του: «Ο Άκης ότι και να έπιανε στα χέρια του γινόταν χρυσάφι». Το τραγούδι στο οποίο αναφερόμαστε έχει τίτλο «Στο σπίτι μας που μπήκανε» και το ρεφραίν του αναφέρει:

Βγάλ’ τα έξω, βγάλ’ τα έξω
να φύγουν τα δαιμονικά.
Βάλε απήγανο στην πόρτα
και τρέχα φέρε τον παπά.

Αυτά αναφέρει ο ο συγγραφέας και διευθυντής του ogdoo.gr, Κώστας Μπαλαχούτης στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας Sportday και συνεχίζει:

Κάτι τέτοιο πρέπει να πράξουν και στον μπασκετικό Ολυμπιακό όπου η κακοδαιμονία πάει σύννεφο και θυμίζει πλέον… Μπαρτσελόνα. Χαρακτηριστική η «ατακαδόρικη» δήλωση του Κώστα Παπανικολάου κατά την αναχώρηση της ομάδας για το Καζάν ενόψει της σημερινής αναμέτρησης με την Ούνικς: «Αν συνυπολογίσουμε και σκεφτούμε τα προβλήματα είπαμε μήπως ερχόμασταν με ταξί». Στη συνέχεια ο Παπανικολάου το σοβάρεψε και έδειξε χαρακτήρα. Αντιστοίχως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με όσα λάλησε απέδειξε ότι η δύναμη του Ολυμπιακού… είναι πάνω απ’ όλα το σύνολο, η πειθαρχία, το αγωνιστικό πνεύμα: «Σίγουρα έχουμε απουσίες, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Έχω πει πολλές φορές ότι έχω εμπιστοσύνη σε όλο το υλικό, έχουμε καλούς παίκτες, παίκτες που μπορούν να καλύψουν όλα τα κενά και πηγαίνουμε να παλέψουμε όπως θα πηγαίναμε και εάν ήμασταν πλήρεις… Οι απουσίες μας ενώνουν, δεν μας φέρνουν πίεση, μας κάνουν πιο δυνατούς. Τελευταίες ημέρες είχαμε δυσκολία ακόμη και στις προπονήσεις».

Δύσκολα συναντάς ανάλογες τοποθετήσεις στις μέρες μας όπου οι περισσότεροι, ανεξαρτήτου πόστου, κοιτούν να βρουν και την πιο μικρή δικαιολογία για να καλύψουν ενδεχόμενες αποτυχίες και… την πλάτη τους, αδιαφορώντας για τις πραγματικές αλήθειες.

Παπά και απήγανο για τα δαιμονικά χρειάζεται και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αφού όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ οι δηλώσεις του για την έδρα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας παρερμηνεύθηκαν όταν έκανε αναφορά για την Ξάνθη και τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Μήπως όμως πρέπει κι εκείνος να προσέχει λίγο περισσότερο… και να μην μπερδεύει μέχρι και τον Γιώργο Νταλάρα… για να εξηγήσει αυτονόητες επιλογές;

Την ίδια ώρα κι ενώ το μπάσκετ έχει τα αντισώματα για να αντέξει στις στραβές, στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα δαιμονικά κάνουν πάρτι. Αρκετοί καινούργιοι Θεοί ήρθαν ως μεταγραφές και άλλοι άλλαξαν στρατόπεδα, όπως ο… Μανωλιός! Ο Ολυμπιακός και σε αυτό το παιχνίδι είναι πολλαπλά κερδισμένος, και στις εντυπώσεις και στην τσέπη, αφού κινείται πλέον προς το πάνω ράφι των καταστάσεων… Ελπίζουμε πάντως οι νέοι σωτήρες-φωστήρες να είναι πιο σεβαστικοί από αυτούς που περιγράφει ο Άκης Πάνου στο τραγούδι του:

Στο σπίτι μας που μπήκανε
Στρωμένη ψάθα βρήκανε
Πέσανε, κοιμηθήκανε
Και δε μας σεβαστήκανε…
sportday 02217
Το οπισθόφυλλο της Sportday, που μπορείτε να διαβάσετε στο ogdoo.gr και μέσα από το pdf που ακολουθεί, είναι μια χορηγία της πίπας Herb.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!