Μεγάλο πολυήμερο αφιέρωμα της ΕΡΤ για την 28η Οκτωβρίου

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ», η ΕΡΤ έχει προγραμματίσει ένα μεγάλο τηλεοπτικό αφιέρωμα μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2, με ιστορικά ντοκιμαντέρ, ελληνικές σειρές εποχής, εκπομπές, καθώς και ταινίες που αφορούν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ταινίες στην ΕΡΤ1


Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 00:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ». Στις 23 Οκτωβρίου 1942, στην έρημο της Βόρειας Αφρικής, τα βρετανικά και συμμαχικά στρατεύματα αντιμετώπισαν τους Γερμανούς του φοβερού Άφρικα Κορπς και τους Ιταλούς συμμάχους τους. Έχοντας απωθηθεί στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, περίπου 1.000 μίλια μακριά από τη Λιβύη, οι Βρετανοί έδωσαν επί εννέα μέρες μια μάχη, που εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία του Βρετανού στρατηγού Μοντγκόμερι με τον Γερμανό στρατηγό Ρόμελ.

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 10:00, θα μεταδοθεί Δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και εν συνεχεία στις 10:30 κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 10:35, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Οδός Κωνσταντίνου Περρίκου». Αφιέρωμα στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ από τον Κ. Περρίκο, μέσα από μαρτυρίες συναγωνιστών του.

Στις 11:00, θα παρακολουθήσετε την στρατιωτική παρέλαση σε απευθείας μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη. 

Στις 13:00, «ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ». Η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό, την «Τραγουδίστρια της Νίκης», Σοφία Βέμπο. Τα γυρίσματα έγιναν στο σπίτι της στην οδό Στουρνάρη με ερασιτεχνικά μέσα, λίγους μήνες πριν πεθάνει, το χειμώνα του 1987. Η ερμηνεύτρια, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, μιλάει για την καριέρα της, που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονται με πατριωτικούς στίχους.

Στις 13:50, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Δημήτρης Μάργαρης, ο ταχυδρόμος του πολέμου». Μέσα από την εκπομπή μεταφερόμαστε στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ο Δημήτριος Μάργαρης, συνταξιούχος πλέον ταχυδρομικός, κατατάσσεται ως έφεδρος ανθυπολοχαγός της στρατιωτικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αναλαμβάνει την προστασία του ταχυδρομικού ταμείου, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Στις 14:20, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά.

Στις 16:00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΑΤΑ». Ένα αφιέρωμα, στο οποίο ο πρώην Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλεσάντρο Νάτα, αφηγείται για πρώτη φορά στο δημοσιογράφο Δημήτρη Δεληολάνη, τις περιπέτειές του ως αξιωματικός του Ιταλικού Πυροβολικού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Στις 17:00, θα μεταδοθεί «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», με θέμα «Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα – Η μάχη των οχυρών». Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών.

Στις 18:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ». Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη συμβολή των δημοσιογράφων στον πόλεμο του ’40, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και στις ανταποκρίσεις από το μέτωπο και στην κινηματογράφηση πολεμικών γεγονότων.

Στις 20:15, παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ «ΤΟΠΩΝ ΜΝΗΜΕΣ: ΣΚΑΛΙΝΓΚΕΝ, Η ΑΚΤΗ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ». Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής είχαν τοποθετήσει 1,5 εκατομμύριο νάρκες κατά μήκος των δυτικών ακτών της Δανίας.  Yπολογίζεται ότι στο Σκάλινγκεν υπάρχουν ακόμα πάνω από 8.000 νάρκες, στο νοτιοανατολικό τμήμα της ακτής.

Στις 00:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΥΡΣΟΣ». Το Νοέμβριο του 1942, 107.000 άντρες των συμμαχικών τακτικών δυνάμεων κατευθύνθηκαν προς τη Βόρεια Αφρική και ενώθηκαν με την 8η Βρετανική Στρατιά στη Λιβύη για να συντρίψουν τις ναζιστικές δυνάμεις της περιοχής.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 00:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ». Η πρωταρχική επιδίωξη των συμμαχικών δυνάμεων, αμέσως μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ήταν η απελευθέρωση του Παρισιού από τους Ναζί. Αναγνωριστικές αεροφωτογραφίες της εποχής, που έμεναν μέχρι τώρα στην αφάνεια, αποκαλύπτουν άγνωστα επεισόδια της πορείας των συμμαχικών δυνάμεων.

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 00:30, θα προβληθεί η ταινία «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ». Ιστορικό-πολεμικό δράμα, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Ιταλίας 2002, σε σκηνοθεσία Τζιόρτζιο Σεραφίνι, με τους Βιντσέντσο Ρικότα, Ρόι Σνάιντερ, Λούκα Τζιανκαρέτι, Ραούλ Μπόβα.Μια άγνωστη ιστορία, που αφορά αμερικανικό στρατόπεδο Ιταλών αιχμαλώτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Ελληνικές σειρές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές, ταινία και θέατρο στην ΕΡΤ2


Η ΕΡΤ2, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην 28η Οκτωβρίου, θα συνεχίσει να προβάλλει τις ελληνικές σειρές εποχής, «ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ», «Η ΜΑΥΡΗ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ», «ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ» και «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ».

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 19:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Τα ελληνικά νιάτα πολεμούν το ναζισμό». Το ντοκιμαντέρ αυτό του Γιώργου Πετρίτση, επιχειρεί ένα απάνθισμα μαρτυριών από νέους της περιόδου της Κατοχής, που με ποικίλους τρόπους πολέμησαν το ναζισμό. Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν, μεταξύ των άλλων, ο Μανώλης Γλέζος, οι δημοσιογράφοι Χρήστος Πασαλάρης και Γιάννης Βούλτεψης, καθώς και διάφορα, νεαρά τότε, στελέχη αντιστασιακών ομάδων.

Στις 20:50, θα προβληθεί το 16ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», με τίτλο «Η Τέχνη στην Αντίσταση – Ο αντιστασιακός Τύπος». Την «πνευματική» Εθνική Αντίσταση και την ακμή του αντιστασιακού Τύπου διερευνά το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 12:15, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1940 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ».

Στις 13:00, παρακολουθήστε «ΘΕΑΤΡΟ» και συγκεκριμένα την κωμωδία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος. Παίζουν: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βίνα Ασίκη, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Ορφέας Ζάχος, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιάννης Μαλούχος, Μαρία Μαρτίκα, Δήμητρα Σερεμέτη, Τάσος Ψωμόπουλος κ.ά.

Στις 19:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Ιωάννης Γεωργάκης – Μνήμες του ’40». Παρακολουθούμε την ιστορία του καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Μέσα από το πορτρέτο του Γεωργάκη, σκιαγραφούνται πτυχές της Ιστορίας της Ελλάδας, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Στις 20:50, θα προβληθεί το 17ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», με τίτλο «Ο ένοπλος αγώνας το καλοκαίρι του 1944».

Στις 23:00, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «ΦΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ». Το ντοκιμαντέρ φωτίζει τις ιστορίες πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην Ελλάδα της Κατοχής, που σώθηκαν από τη σύλληψη και το θάνατο, χάρη σε οικογένειες χριστιανών.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 20:50, θα προβληθεί το 18ο (τελευταίο) επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», με τίτλο «Απελεύθερωση».

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 18:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», θα παρακολουθήσετε πώς γράφτηκε το τραγούδι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», που ηχογραφήθηκε το 1940, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και ερμηνεία της Σοφίας Βέμπο.

Στις 19:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Στρατιωτικοί παράγοντες μιλούν στην εκπομπή του Γιώργου Πετρίτση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το γερμανικό στρατό, τον Οκτώβριο του 1944 και περιγράφουν τα συναισθήματά τους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!