Η ζωή του Φίνου στη μικρή οθόνη

Τα δύο μεγάλα κεφάλαια της ζωής του & άγνωστες ιστορίες από τα παρασκήνια των γυρισμάτων.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι πρωταγωνιστές και συνεργάτες του Φιλοποίμενα Φίνου, αποκαλύπτουν άγνωστες ιστορίες από τα παρασκήνια των γυρισμάτων. Τα δύο μεγάλα κεφάλαια της ζωής του: Αλίκη Βουγιουκλάκη & Ζωή Λάσκαρη.

Τη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, που ταύτισε το όνομά του με τον ελληνικό κινηματογράφο, παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, στις 17:00 στην ΕΡΤ1.

Κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φιλοποίμην Φίνος - Από το εκτελεστικό απόσπασμα στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ», η εκπομπή ανιχνεύει τις πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες πλευρές της ζωής και του έργου του.

Πολλοί συνεργάτες του, αγαπημένοι πρωταγωνιστές που δούλεψαν μαζί του στα κινηματογραφικά πλατό θυμούνται χαρακτηριστικές στιγμές από την συνύπαρξη τους στον ελληνικό κινηματογράφο, άγνωστες ιστορίες από τα παρασκήνια. Ανάμεσα τους οι η Ζωή Λάσκαρη, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Φαίδων Γεωργίτσης, η Μέλπω Ζαρόκωτσα, ο Άγγελος Αντωνόπουλος κ.ά. Μέσα από τις διηγήσεις σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του Φίνου, αλλά και μία ολόκληρη εποχή που άφησε ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

Αναλύεται επίσης, η σχέση του με την Αλίκη, που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του και παρουσιάζονται φωτογραφίες από το αρχείο της Φίνος Φιλμ.

Η Ζωή Λάσκαρη αποκαλύπτει γιατί δεν δέχτηκε να την υιοθετήσει ο Φίνος και παλιοί συνεργάτες του περιγράφουν τα δύσκολα χρόνια της ασθένειάς του και της πτώσης της εταιρείας του.

Επίσης στο πρώτο μέρος του αφιερώματος εξετάζεται το δύσκολο κινηματογραφικό ξεκίνημα του Φίνου μέσα στην Κατοχή, που ενθουσίασε το κοινό, παρά την πείνα και τις κακουχίες.

Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως κινηματογραφιστής επικαίρων.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος εντόπισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό από την απελευθέρωση και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί, το οποίο τράβηξε με την κάμερά του ο Φίνος και άλλοι κινηματογραφιστές.

Ο Φίνος είχε πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Τζέλλα που τη γνώρισε όταν ήταν τραγουδίστρια. Η σχέση τους στην αρχή είχε περιπέτειες, αλλά τελικά κατέληξαν μαζί.

Μετά τα Δεκεμβριανά, όταν η κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να εξομαλύνεται, ο Φίνος επέστρεψε στην εταιρεία και την περίοδο εκείνη μαζί με τον Γιώργο Τζαβέλλα αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο, τον οποίο προέτρεψε να γίνει σκηνοθέτης, γύρισαν τις πρώτες επιτυχίες.

Στην εκπομπή μιλούν ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, η συγγραφέας και βιογράφος του Φίνου Μαρικαίτη Καμβασινού, η θεατρική συγγραφέας Μάρω Μπορδάκου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης κ.ά.
finosfilm.jpg
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, στη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, θα προβληθεί στην εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ1 στις 17:00.

Μετά το δύσκολο ξεκίνημα μέσα στην Κατοχή, ο Φίνος, έχοντας στο πλευρό του τους καλύτερους συγγραφείς, σκηνοθέτες και τεχνικούς, κατάφερε να φτάσει τη Φίνος Φιλμ στην απόλυτη ακμή της τη δεκαετία του ’60.

Ο «κατσαβιδάκιας», όπως τον φώναζαν, επειδή είχε πάντα μαζί του ένα κατσαβίδι και διόρθωνε μηχανές, μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη εισήγαγαν στον ελληνικό κινηματογράφο δύο νέα είδη που έσπασαν ταμεία. Το νεορεαλιστικό δράμα που ξεκίνησε με τον «Κατήφορο» και το μιούζικαλ που ξεκίνησε με το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!