Η μαγεία των ήχων στα πλήκτρα της Ευαγγελίας Μαργαρώνη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στη σπουδαία λαϊκή μουσικό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

«Γι’ αυτούς που αγαπήθηκαν αλλά δεν θα ξαναγυρίσουν…»


Στις 5 του περασμένου Σεπτέμβρη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Ευαγγελία Μαργαρώνη, η εμβληματική μουσικός, που συνόδευσε για πενήντα χρόνια, στο πάλκο και στη δισκογραφία, τους περισσότερους και σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες, παίζοντας πιάνο και ακορντεόν. Η συνεργασία της βεβαίως με το Βασίλη Τσιτσάνη αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.

Τιμώντας τη μνήμη της, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στη διαδρομή της Ευαγγελίας Μαργαρώνη, με ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, από το 1950 και το πρώτο τραγούδι που έπαιξε στη δισκογραφία, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Όπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής ήταν αφιερωμένο στη συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη, με δισκογραφημένες αλλά και ιστορικές, ζωντανές ηχογραφήσεις.

Παράλληλα, ακούστηκαν κάποια ηχογραφημένα αποσπάσματα, από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε η κυρά Βαγγελιώ τον Νοέμβρη του 2008 στο σπίτι της στην Κοκκινιά και δημοσιεύθηκε τότε στο περιοδικό «ΟΑΣΙΣ» και αργότερα στο Ogdoo.gr.

Υ.Γ: Δώδεκα χρόνια μετά, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και πάλι το φίλο Άρη Αναγνωστόπουλο, για την ουσιαστική του συμβολή του στη γνωριμία μου με την Ευαγγελία Μαργαρώνη, που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2006 στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, μετά από μια συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, όπου η κυρά Βαγγελιώ είχε παραβρεθεί σαν θεατής…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates