Η λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι στα χρόνια της χούντας

(ΑΚΟΥΣΕ 2 ΕΚΠΟΜΠΕΣ & VIDEO) Δυο εκπομπές και μια ομιλία με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη λογοκρισία στο τραγούδι στα χρόνια της δικτατορίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τα απαγορευμένα τραγούδια στο Βασιλικό Θέατρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α) 1967-1974 διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21 Απριλίου με μια συναυλία με θέμα «Απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, η Ελισάβετ Παπαθανασίου και η Ελένη Μιχαλοπούλου.

«Τεχνηέντως» με λογοκριμένα τραγούδια

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 22 Απριλίου με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας», με μαρτυρίες και εισηγήσεις ιστορικών και ερευνητών.

Έχοντας τις αφορμές αυτές, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Απριλίου, ο φίλος δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Τσολακίδης αφιέρωσε την εκπομπή του «Τεχνηέντως» στο Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 (9,58 fm) στα λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Αποδεχόμενος με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του Γιάννη Τσολακίδη, παραβρέθηκα στην εκπομπή για να κουβεντιάσουμε και να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα των τραγουδιών που ακούστηκαν.

(Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή, εκτός από το τραγούδι «Χαράματα» των Γιάννη Μαρκόπουλου & Μποστ, με τον Γιάννη Πουλόπουλο, που αφαιρέθηκε για τεχνικούς λόγους).

Η λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι

Στην ημερίδα της Κυριακής είχα τη μεγάλη τιμή να προσκληθώ (ανάμεσα σε ξεχωριστούς ομιλητές, όπως οι καθηγητές και ιστορικοί Ηλίας Νικολακόπουλος, Δημήτρης Χριστόπουλος, Δημήτρης Μαυροσκούφης, Φρειδερίκη Φαντίδου - Σιδηροπούλου, Νίκος Καραγιαννακίδης, ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς και άλλοι), για να πω δυο λόγια σχετικά με τη λογοκρισία στο λαϊκό (με την ευρύτερη έννοια του όρου) τραγούδι στη διάρκεια της δικτατορίας. Οι εκτενείς εισηγήσεις του πρώτου μέρους βέβαια, είχαν σαν αποτέλεσμα να «συμπιεστούν» χρονικά οι εισηγήσεις των ομιλητών του δεύτερου μέρους, με αποτέλεσμα η αναφορά μου στη λογοκρισία στο τραγούδι της εποχής να μείνει στα άκρως απαραίτητα, ευελπιστώντας σε μια επόμενη παρουσίαση με ηχητικά ντοκουμέντα, video κλπ.  

«Τα λαϊκά του ‘68» στην «Αφύλακτη διάβαση»

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Σάββατο 28 Απριλίου συνεχίστηκε το αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο 1968, το έτος - ορόσημο που σημάδεψε τον κόσμο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δίωρης εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», μεταδόθηκε το τέταρτο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για το 1968, το οποίο εστίασε στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας της εποχής εκείνης όπως αυτή αποτυπώνεται στα λαϊκά τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκους των 45 στροφών. Η έρευνα και η παρουσίαση έγινε από τη Έλενα Φαληρέα και τον Θωμά Σίδερη, ενώ για τη λογοκρισία και την καλλιτεχνική δημιουργία της περιόδου μίλησαν οι μουσικοί παραγωγοί Αχιλλέας Θεοφίλου και Άκης Έβενης και ο υπογράφων.

Η εκπομπή μεταδόθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας. Στο video μπορείτε να ακούσετε τα αποσπάσματα με τη συζήτηση που έκαναν ο Θωμάς Σίδερης και η Έλενα Φαληρέα με τον υπογράφοντα, τον Άκη Έβενη και τον Αχιλλέα Θεοφίλου.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!