Η «Καταχνιά» και ο «πολιτικός» Κώστας Βίρβος στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Ένα αφιέρωμα της εκπομπής του Γιάννη Τζουανόπουλου στο θρυλικό έργο των Χρήστου Λεοντή & Κώστα Βίρβου και στα «πολιτικά» τραγούδια του στιχουργού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
26/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από την «Καταχνιά» στους «Ξεριζωμένους»


Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου του ’40, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου από τις 10 μέχρι τις 12 το βράδυ, η εκπομπή του Γιάννη Τζουανόπουλου στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε παράλληλη σύνδεση με την «Φωνή της Ελλάδας», θα είναι αφιερωμένη σε μια ιδιαίτερη πλευρά του έργου του στιχουργού Κώστα Βίρβου.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το κομβικό, λαϊκό έργο «Καταχνιά» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και στίχους του Κώστα Βίρβου, με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρινέλλα και τη Χορωδία Κορίνθου. Εκτός από τις δισκογραφημένες, θα ακουστούν και ανέκδοτες ηχογραφήσεις τραγουδιών της «Καταχνιάς» με άλλους ερμηνευτές, από συναυλίες του Χρήστου Λεοντή.

Στο δεύτερο μέρος οι συντελεστές της εκπομπής θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό οδοιπορικό, με τραγούδια που έγραψε ο Κώστας Βίρβος παίρνοντας αφορμές από ιστορικές περιόδους και γεγονότα, όπως τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, οι αγώνες ανεξαρτησίας της Κύπρου, η μάστιγα της μετανάστευσης, η επταετία της χούντας και η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τραγούδια που καλύπτουν μια περίοδο γραφής από την περίοδο της Κατοχής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70…

Στο studio θα παραβρεθούν ξεχωριστοί καλεσμένοι, όπως η κόρη του στιχουργού Μαρία Βίρβου και οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς και Μαρία Γράμψα, που μαζί με τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι θα ερμηνεύσουν ζωντανά κάποια από τα τραγούδια της «Καταχνιάς», ενώ μετά από πρόσκληση του Γιάννη Τζουανόπουλου θα έχω τη χαρά να παραβρίσκομαι στο studio του Δευτέρου Προγράμματος, προσπαθώντας να συμβάλλω στο ελάχιστο στην επιτυχημένη διαμόρφωση της εκπομπής. Με τον Γιάννη Τζουανόπουλο θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά ο συνθέτης του έργου Χρήστος Λεοντής και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!