Η Ηρώ Σαΐα στο «Αλάτι της Γης» με τον Λάμπρο Λιάβα

«Οι γυναίκες της δεκαετίας 1950 - Η Ηρώ Σαΐα συναντά τις Μαρίκα Νίνου, Μάγια Μελάγια, Σπεράντζα Βρανά και Μαίρη Λίντα».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/04/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν στα μουσικά κέντρα της δεκαετίας του 1950: στο κοσμικό «Πίγκαλς» στην Ομόνοια, στην «Ταβέρνα του Καλοκαιρινού» στις Τρεις Γέφυρες, στην ονομαστή «Τριάνα του Χειλά» στη Λεωφόρο Συγγρού και στο περίφημο στέκι «Του Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών. Εδώ, θα «συναντήσουμε» τις τέσσερις «μεγάλες κυρίες» που άφησαν εποχή και έγραψαν η καθεμιά το δικό της κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι: Μαρίκα Νίνου, Μάγια Μελάγια, Σπεράντζα Βρανά και Μαίρη Λίντα!

Στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περιπετειώδη ζωή τους, με έμφαση στο ρόλο και στη «φωνή» των γυναικών κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο-πέρασμα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Η δεκαετία του 1950 είναι η εποχή που οι γυναίκες απόκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, διεκδίκησαν δημόσιες θέσεις και μίλησαν πλέον ελεύθερα στα τραγούδια για τα αισθήματά τους σε πρώτο πρόσωπο!

Τις τέσσερις αυτές σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες αναλαμβάνει να ενσαρκώσει στο «Αλάτι της Γης» η εξαιρετική Ηρώ Σαΐα, ερμηνεύοντας μια επιλογή από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια τους.

Μαζί της, ο δεξιοτέχνης Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι, τραγούδι, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση) και οι μουσικοί: Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Γιώργος Φουντούκος (κιθάρα) και Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στις 13:00
iro saia oi gynaikes ths dekaetias toy 50
Έρευνα, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!