Η ΕΡΤ και η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αναλυτικά το πρόγραμμα σε όλες τις συχνότητες της ΕΡΑ την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όλες οι ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΑ «ακολουθούν» τα ίχνη των ποιητών του κόσμου.

Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν, στην ποιητική γενιά του ’70 και τη νεότερη γενιά, απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, πρωτότυπα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης και ζωντανές συνδέσεις μεταφέρουν το ξεχωριστό ύφος και το κλίμα της ημέρας.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία – αρχή της άνοιξης.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07:45 Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου και τη Στεφανία Χαρίτου: καλεσμένος σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, για να δώσει το στίγμα της ημέρας.

17:00-18:00 Στην πολιτιστική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Μπλε σαν πορτοκάλι» με τον Γιώργο Γιανναράκο και τη Μαίρη Βενέζη: καλεσμένοι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Σταμάτης Πολενάκης και η Χλόη Κουτσουμπέλη, οι οποίοι μοιράστηκαν εξ ημισείας το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το 2017. Ο Σταμάτης Πολενάκης για το ποιητικό έργο του με τίτλο Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες και η Χλόη Κουτσουμπέλη για το έργο της με τίτλο Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης.

18:00-20:00 Έκτακτη δίωρη εκπομπή αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με κύριους άξονες την ποιητική γενιά του ’70 και τη νεότερη γενιά. Παρουσιάζει η Έλενα Μαράκα. Παραγωγή: Μαρία Σφυρόερα.

18:00-19:00 Η γενιά του ’70

Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός βιβλίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το σύνολο της ποίησής του στον τόμο με τίτλο Ποιήματα (1971-2008), ο οποίος αποτελείται από δεκατέσσερις συλλογές εξαντλημένες εδώ και χρόνια: από τη Μετοικεσία, τους Ανιχνευτές, τις Τέφρες, τα Ποιήματα στον E.A. Poe και το Έδαφος της δεκαετίας του 1970 έως τον Ήλιο στην Τάφρο και Τα ρόδα της Αχερουσίας της δεκαετίας του 2000.

Δήμητρα Χριστοδούλου, ποιήτρια. Τελευταία της ποιητική συλλογή ο Παράκτιος οικισμός.

19:00-20:00 Νέα γενιά ποιητών

Λένα Καλλέργη. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Περισσεύει ένα πλοίο (Βραβείο Κύκλου Ποιητών και τελικές υποψηφιότητες για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, 2017) και Κήποι στην άμμο (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή «Μαρία Πολυδούρη», 2011).

Ασημίνα Ξηρογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή Δεύτερη φύση, που περιλαμβάνει εξήντα πέντε χαϊκού, εμπνευσμένα από τη ζωή και την τέχνη.

Νίκος Παπαδόπουλος με αφορμή την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Άλλη μοίρα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έλληνες ηθοποιοί απαγγέλλουν ποίηση:

Το «Μικρό αναλόγιο» του Δευτέρου Προγράμματος στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 από τις 9 το πρωί και ανά μία ώρα, εκλεκτοί ηθοποιοί του θεάτρου απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα και μας μεταφέρουν σπάνια αισθητικά μηνύματα μεγάλων ποιητών. Οι επιλογές τους γέννησαν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό ρευμάτων και εποχών, με ποιήματα κλασικά αλλά και σύγχρονα, ένα ψηφιδωτό λέξεων και σκέψεων που έρχεται να μας συναντήσει για να μας μιλήσει για τον έρωτα, το ψέμα, την απώλεια, την ελπίδα, τη μοναξιά, με λίγα λόγια για την ίδια τη ζωή.

Συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Επιμέλεια παραγωγής: Λίτσα Τότσκα

Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Κωστόπουλος

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Κάτια Γέρου

Το ποίημα του Λευτέρη Πούλιου «Επίλογος» από τη συλλογή Ο γυμνός ομιλητής.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Ευγενία Δημητροπούλου

«Το σκάκι», ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Μαρία Κίτσου

Απόσπασμα από τον «Λάμπρο» του Διονύσιου Σολωμού.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Δημήτρης Λάλος

Απόσπασμα από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Δημήτρης Λιγνάδης

«Προφητικόν». Απόσπασμα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Μέμος Μπεγνής

«Τα άλογα του Αχιλλέως» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Ποίημα του Λουίς Αραγκόν για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Γωγώ Μπρέμπου

«Ο ηδονικός Ελπήνωρ» από την Κίχλη του Γιώργου Σεφέρη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Ιωάννα Παππά

«Ελένη» του Οδυσσέα Ελύτη. Από την ενότητα «Σποράδες» της συλλογής Προσανατολισμοί.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Γιώργος Πυρπασόπουλος

«Κουμπωμένα σχήματα». Απόσπασμα από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιώργου Τάρδιου.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Λυδία Φωτοπούλου

Απόσπασμα από την «Ιδιωτική Οδό» του Οδυσσέα Ελύτη.

ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Νίκος Ψαρράς

Απόσπασμα από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα. Μετάφραση: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Επίσης, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, το Δεύτερο Πρόγραμμα εντάσσει στο πρόγραμμά του νέα πρωτότυπα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας». Πρόκειται για μια παραγωγή του ραδιοφωνικού σταθμού της Φωνής της Ελλάδας, όπου κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν και οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες, απαγγέλλοντας έργα της επιλογής τους. Παράλληλα, τα ποιήματα για πρώτη φορά «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η εβδομάδα 18 έως 22 Μαρτίου 2019 είναι αφιερωμένη στον ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο Αντώνη Φωστιέρη. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και μουσική επιμέλεια είναι της Μαρίας Ρεμπούτσικα, ενώ τα ποιήματά του διαβάζει ο ίδιος ο ποιητής. «Ο ποιητής της εβδομάδας» θα μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 11 το πρωί και σε επανάληψη στις 6 το απόγευμα από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Tην Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 20:00 στο Studio «Αντώνης Κοντογεωργίου» (Studio «Ε») της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, «Η Φωνή της Ελλάδας» και το Δεύτερο Πρόγραμμα διοργανώνουν έναν Διάλογο Ποίησης και Μουσικής με καλεσμένους τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο και Γιώργο Δουατζή, καθώς και τον συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη.

Οι ποιητές, πλαισιωμένοι από μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Βαρσαμάκη, θα διαβάσουν ποιήματά τους και από ένα ανέκδοτο ποίημα αφιερωμένο στους απόδημους Έλληνες. Σε πρώτη εκτέλεση θα ακουστεί, μεταξύ άλλων, και το έργο του Γιώργου Βαρσαμάκη «Nόστος».

Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Καριτζής (βιολί), Ελένη Λίγγρη (βιόλα), Αγγελική Μουρίκη (τσέλο), Κώστας Ιωαννίδης (κλαρινέτο), Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα), Γιώργος Βαρσαμάκης (πιάνο).

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα και από τη Φωνή της Ελλάδας και θα την παρουσιάσει η δημοσιογράφος Νατάσα Βησσαρίωνος.

Η είσοδος για το κοινό, που επιθυμεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση στο Studio «Αντώνης Κοντογεωργίου» στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή (Λ. Μεσογείων 432), είναι με κράτηση θέσεων.

Για κρατήσεις θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Η Φωνή της Ελλάδας» τιμά τον Τίτο Πατρίκιο όλη την εβδομάδα 18 Μαρτίου 2019 έως 24 Μαρτίου 2019, μεταδίδοντας ποιήματά του καθημερινά, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο ποιητής της εβδομάδας» που έχει θεσπίσει με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Τα ποιήματα διαβάζει ο ίδιος ο ποιητής σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση των μουσικών της ΕΡΤ, Μαρίας Ρεμπούτσικα (βιολί) και Γιώργου Κωνσταντινίδη (πιάνο).

Τέλος, την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «Η Φωνή της Ελλάδας» διαμορφώνει το πρόγραμμά της με ειδικά αφιερώματα στους Έλληνες ποιητές της Διασποράς.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-12:00 O Kώστας Καναβούρης και ο Πανταζής Τσάρας στο μικρόφωνο του Τρίτου Προγράμματος σάς κρατούν συντροφιά σ’ ένα πρωινό δίωρο αφιέρωμα με ποιήματα για την ποίηση και τους ποιητές. Και με μουσικές εξαίσιες. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και παραγωγού στο Τρίτο Πρόγραμμα, Μιχαήλ Μήτρα, που είχε την ιδέα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

14:00-15:00 Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι αφιερωμένο και το πρώτο μέρος της εκπομπής «Άλλος πλανήτης, άλλη αλεπού, άλλο τριαντάφυλλο» με τον Γιώργο Γιανναράκο. Θα μιλήσει ο Βασίλης Βασιλικός, που ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO είχε υποστηρίξει την ιδέα του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και τη σύνδεσή της με την εαρινή ισημερία.

17:00-18:00 Στην εκπομπή «Τιμής ένεκεν στην ποίηση», ο Δαυίδ Ναχμίας συνδυάζει για μία ώρα σπάνιες απαγγελίες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Βαρβέρης (διαβάζει Ρίτσο). Ο Σον Κόνερι διαβάζει την «Ιθάκη» του Καβάφη στα Αγγλικά και πολλοί ακόμα παρελαύνουν ανάμεσα από, λίγα σχόλια και κάποια ποιητικού ενδιαφέροντος ελαφρά τραγούδια, όπως το μοναδικό ελαφρό τραγούδι (μελοποιημένη ποίηση) «Οι μοιραίοι» του Κώστα Βάρναλη από τον Χρήστο Χαιρόπουλο.

20:00-21:00 Αφιέρωμα στην αραβική ποίηση και μουσική, από την εκπομπή «Με αφιέρωση» με την Αφροδίτη Κοσμά. Στους στίχους της αραβικής ποίησης, στίχοι με ευαισθησία, η πολιτική συναντά τον έρωτα, ο ερωτικός πόνος το αίτημα για ελευθερία, η υπαρξιακή αγωνία την καταγγελία. Η ποίησή τους αποτυπώνει το υψηλό επίπεδο της αραβικής ποίησης, παραδοσιακής και ελεύθερης, γραμμένης στην κλασική αραβική ή σε τοπική διάλεκτο – ή και σε άλλη γλώσσα πια, στην αραβική Διασπορά. Οι στίχοι των Αράβων ποιητών συναντούν τις νότες Αράβων μουσικών, τη γόνιμη και πλούσια παράδοση των παραδοσιακών, σύγχρονων τζαζ και ηλεκτρονικών ήχων.

21:10-23:00 Χίλιες και μία νύχτες στην ποίηση και στη μουσική στην εκπομπή «Ο αφηρημένος ταχυδρόμος της EBU» με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα μεταδοθεί συναυλία με την Εθνική Ορχήστρα Languedoc-Roussillon του Μονπελιέ και τη μέτζο σοπράνο Karine Deshayes υπό τη διεύθυνση του Michael Schønwandt να ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον Αλαντίν του Carl Nielsen και τις Σεχραζάντ του Maurice Ravel και του Nikolai Rimsky-Korsakov.

Ανάμεσά τους, ο ηθοποιός Lambert Wilson απαγγέλλει ποιήματα εμπνευσμένα από τη μαγεία της Ανατολής: το «Claire de lune» από τη συλλογή του Β. Ουγκό Τα ανατολίτικα, «Η Αυγή» του Αρθούρου Ρεμπό, τα «Δύο φλάουτα» του Λι Τάι Πο και δύο ποιήματα του Αλμπέρ Σαμέν: «Η αγορά» και ο «Αδιάφορος».

KOSMOS

Αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν

Tο Κosmos 93.6 & 107 έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν.

O πιο επιδραστικός τραγουδοποιός των τελευταίων 60 χρόνων, ένας ποιητής με κιθάρα, ο πρώτος μουσικός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θυμόμαστε τα τραγούδια που πραγματικά άλλαξαν τον κόσμο της μουσικής και της ποίησης σε ελληνική απόδοση των στίχων του μεγάλου τροβαδούρου, που εξέφρασε την «ασυμβίβαστη γενιά».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2019

Στις 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:30, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος κι από Σόλωνος) με μια εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου».

Θα μιλήσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης. Αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση αυτή, θα ερμηνεύσει ο συνθέτης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!