Η επιστολή του Ξαρχάκου προς τον Τσίπρα και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας έχουμε γίνει «μάρτυρες» της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δημιουργούς και την ΑΕΠΙ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος φορέας είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, που αυτό θα οδηγήσει ταχύτατα σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για όλους όσοι εργάζονται στην ΑΕΠΙ ή η δουλειά τους αφορά την οποιαδήποτε συνεργασία τους με τον συγκεκριμένο φορέα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, ο Σταύρος Ξαρχάκος αποφάσισε να πάρει θέση για το θέμα αυτό, στέλνοντας μια επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επεξηγώντας αναλυτικά και με σαφή τρόπο όλα όσα τον απασχολούν και πιστεύει για την κατάρρευση της ΑΕΠΙ, μια και ο ίδιος είναι μέλος της εδώ και 55 χρόνια.

Ως είθισται τα τελευταία χρόνια που μας έχουν περικυκλώσει τα κοινωνικά δίκτυα, γράφτηκαν πολλά και από πολλούς -σχετικούς ή μη με το θέμα- ως απάντηση στην επιστολή του Ξαρχάκου. Ένας, όμως, σχολιασμός που τράβηξε τα βλέμματα πολλών διαδικτυακών φίλων ήταν εκείνος του στιχουργού Πέτρου Βαγιόπουλου, ο οποίος είπε τα εξής:
vagiopol.jpg
Η απάντηση στο σχόλιο αυτό και μετά από «έρευνα» της ερμηνεύτριας και συζύγου του Σταύρου Ξαρχάκου, Ηρώς Σαΐα, ήρθε από τον δικηγόρο που ασχολείται εδώ και 21 χρόνια με τη συγκεκριμένη υπόθεση κ. Γιωργανδρέα Ζάννο, Γενικό Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, δηλαδή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου. Την παραθέτουμε και αφήνουμε τα σχόλια σε εσάς…

«O Σταύρος Ξαρχάκος κατέθεσε καταγγελία κατά της ΑΕΠΙ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 1996. Απόφαση εκδόθηκε το 2003 η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αναγνώρισε για πρώτη φορά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΑΕΠΙ και της επέβαλε πρόστιμο. Συνέχισε το δικαστικό αγώνα καταθέτοντας προσφυγή κατά της απόφασης ζητώντας να αναγνωριστούν ως καταχρηστικές πρακτικές η υπέρογκη προμήθεια στη δημόσια εκτέλεση αλλά και ο αποκλεισμός των δημιουργών από τη λήψη αποφάσεων. Το 2004 εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που επικύρωσαν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Κατέθεσε στη συνέχεια αναίρεση στο ΣτΕ και εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις το 2011 που δικαίωσαν τον Σταύρο Ξαρχάκο και παρέπεμψαν την υπόθεση στο Εφετείο. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές συνεδριάσεις εκδόθηκε προδικαστική απόφαση για πραγματογνωμοσύνη και τώρα περιμένουμε την τελική απόφαση. Πρέπει να τονιστεί ότι ενώ την αρχική καταγγελία την είχαν υπογράψει αριθμός συνθετών μέχρι το τέλος παρέμειναν μόνον οι Ξαρχάκος, Κηπουργός και Καλαντζόπουλος.

Εντωμεταξύ ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει κάνει πολυάριθμες παρεμβάσεις για το θέμα ΑΕΠΙ τόσο ως ευρωβουλευτής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στη συνέχεια επί όλων των κυβερνήσεων. Ειδικά με τον Σαμαρά είχε συναντηθεί επί τούτου όταν ήταν Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ενώ το τελευταίο χρόνο έστειλε επιστολές εκτός από τον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Γιωργανδρέας Ζάννος
Δικηγόρος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!