Για την ΑΕΚ, τη Μίλαν, το Μάνταλο και τον Πρόεδρο

Η σημερινή πολύ δύσκολη αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Μίλαν και οι δηλώσεις του Χιμένεθ με τις πολλαπλές προεκτάσεις τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι δηλώσεις του Μανόλο Χιμένθ, στη συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Μίλαν, μου ξύπνησαν στο νου ένα τραγούδι που είχε ερμηνεύσει ο Πασχάλης Τερζής το 2007. Ήταν τότε που ο πηγαίος ερμηνευτής ξαναέσμιγε για έναν ολοκληρωμένο δίσκο με τον σπουδαίο Χρήστο Νικολόπουλο, τον άνθρωπο με τον οποίο ξεκίνησε την πορεία του στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Τερζής και Νικολόπουλος, Νικολόπουλος και Τερζής, φίλοι και συνοδοιπόροι μέχρι σήμερα, πόνταραν πολλά, τότε, στο νέο συναπάντημά τους. Δεν είναι τυχαίο πως ο δίσκος τους ονομάστηκε «Η Διαφορά».

Είχα την ευλογία να είμαι κοντά και στους δύο, και τότε αλλά και σήμερα, δημοσιογραφικά πάντα, και να μοιράζομαι μαζί τους, ακριβές στιγμές που απλόχερα μου χαρίζουν. Ο δίσκος πάντως δεν έκανε τη Διαφορά που οι συντελεστές του προσδοκούσαν, ίσως και να μην ευνοήθηκε από τις συντεταγμένες των καιρών, πάντως και εμπορικά κινήθηκε ψηλά και έβγαλε επιτυχίες όπως τα Καρντάσια και τα Πέντε βήματα που εκείνη την περίοδο ακούστηκαν αρκετά. Ανάμεσα στα 14 τραγούδια που ξανάσμιγαν τον Τερζή με τον Νικολόπουλο και ένα γλυκό, ρυθμικό κομμάτι, σε στίχους του Δημήτρη Τσάφα που έλεγε…

Αναντικατάστατος
θα ‘μαι μέσα στην καρδιά σου

Ο Χιμένεθ λοιπόν, στις δηλώσεις του, ανέτρεψε το περίφημο «ουδείς αναντικατάστατος». Και ίσως να έχει και δίκιο γιατί περιπτώσεις σαν κι αυτές του Πέτρου Μάνταλου, ειδικά για τη συγκεκριμένη ΑΕΚ, δύσκολα μπορεί να αναπληρωθούν, τουλάχιστον μέσα απ’ το υπάρχον ρόστερ της ομάδας.

Ο Μάνταλος, όσο πέρναγε ο καιρός του στην Ένωση, αναδεικνύονταν σε φυσικό ηγέτη της ομάδας. Έχει την ντρίπλα, έχει την άλλη ματιά, το γλυκό πόδι, την ευρηματικότητα μέσα στο παιχνίδι, τα στοιχεία που λίγοι διαθέτουν στις μέρες μας… Παίκτης που δεν καλιμπράρεται εύκολα και που στα κέφια του μπορεί να σου ομορφύνει αλλά και να σου κερδίσει παιχνίδια. Άλλοι αλλάζουν δέκα μπαλιές για να καταφέρουν όσα φτιάχνει ο Πετράν με δύο κινήσεις, που λόγω χρονικής συντομίας πιάνουν τον αντίπαλο στον ύπνο.

Το ποδόσφαιρο, μπορεί στην μοντέρνα εποχή του να έχει χάσει πολλές απ’ τις αρχικές σταθερές του, αλλά σε καμία περίπτωση, ακόμη και σήμερα, δεν είναι… μόνο για δρομείς. Αλλιώς θα ψάχναμε τη «διαφορά» με μεταγραφές απ’ το στίβο, με σεβασμό κι εκεί για τους χαρισματικούς αθλητές, που για να πετύχουν νίκες χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν και το μυαλό και την ψυχή και την διορατικότητά τους. Π.χ. για να πάω σε ένα άλλο στρατόπεδο, ο Πάρντο όσο κι αν τρέχει, Φορτούνης δεν θα γίνει ποτέ!

Η δήλωση όμως του Χιμένεθ έχει πολλαπλές προεκτάσεις, πέρα απ’ την σημερινή πολύ δύσκολη αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Μίλαν. Ο Σπανιόλος, δεδομένου της απουσίας του μπαλαντέρ του, καλεί τον πρόεδρο, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να του φέρει παίκτη ή παίκτες για να μπορέσει να φτάσει με αξιώσεις στο φινάλε και να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Και όλα αυτά την στιγμή που η Ένωση καλείται να παίζει στο δίπτυχο Ελλάδα-Ευρώπη. Μεγάλο ξόδι, κούραση, τραυματισμοί, ροτέσιον, να πρέπει να δίνεις στους παίκτες συνεχείς αφορμές και την ίδια ώρα να αδειάζεις το κορμί και το μυαλό τους απ’ την κόπωση. Έτσι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πέρα απ’ την αρχοντική ομολογουμένως ανανέωση του συμβολαίου του Μάνταλου, οφείλει να δει και παραπέρα…

Το ματς στο ΟΑΚΑ είναι πολύ σημαντικό, και κατά την ταπεινή μου άποψη, αν η ΑΕΚ, αν καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Κι ας είναι και οι Μιλανέζοι βαριά πληγωμένοι. Πάντως, όπως προείπα, σημαντικότερο απ’ όλα, είναι ποιοι θα έρθουν για να σκεπάσουν τη χασούρα του Μάνταλου… Διαφορετικά όπως αναφέρει και το τραγούδι:

Αναντικατάστατος, όπου πας θα με γυρεύεις
Πουθενά δεν θα χωράς και παντού θα περισσεύεις

*Το κείμενο προέρχεται από το σημερινό οπισθόφυλλο της Sportday (2-11-17) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb.

, , , , 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!