«Εσύ κερδίζεις μάνα μου και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!»

Το τραγούδι του Χατζιδάκι και του Γκάτσου μέσα απ’ την «Πορνογραφία» και η «άγνωστη» ερμηνεύτριά του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Γράφει ο συγγραφέας και διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας Sportday:

Tο 1982 ο Μάνος Χατζιδάκις ανεβάζει στο θέατρο Σούπερ Σταρ, Αγίου Μελετίου 61 και Πατησίων, το τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής μουσικό θέαμα «Πορνογραφία». Βρισκόμαστε στην «πράσινη» πλέον εποχή της χώρας με τον Χατζιδάκι εκτός Τρίτου Προγράμματος αλλά πάντα δημιουργικό και πρωτοπόρο, να διοργανώνει τον Μουσικό Αύγουστο στην Κρήτη και τους Αγώνες Τραγουδιού στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα. Η φιλοδοξία του για την «Πορνογραφία» είναι να αποτελέσει 20 χρόνια μετά ό,τι δημιούργησε η θρυλική «Οδός Ονείρων» το 1962 στο Θέατρο Μετροπόλιταν. Συσπειρώνει παλαιότερους έμπειρους και νέους καλλιτέχνες, αλλά μια σειρά ατυχιών, κακοθελητών και… η έλλειψη θεατών, θα οδηγήσει την «Πορνογραφία» του σε ένα γρήγορο κατέβασμα. Το Δεκέμβριο που κυκλοφορεί ο δίσκος με τα τραγούδια της παράστασης, αυτή δεν υπάρχει…

Ευτυχώς στιγμές της όπως μεταξύ άλλων η Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων (στίχοι Αρη Δαβαράκη), το Ελα σε μένα και η Παναγία των Πατησίων (στίχοι Νίκος Γκάτσος) είχαν καλύτερη τύχη στο πέρασμα των χρόνων. Το τελευταίο το τραγουδούσε η Γιάννα Κατσαγιώργη:

Μα μένα μου ‘δωσε η ζωή
Λαχταριστές καμπύλες
Που για τους άντρες άνοιγαν
Των ουρανών τις πύλες…

Πράγματι, με το άνοιγμα των ουράνιων πυλών, έμοιαζε κάποτε η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Και όχι μόνο… Το ίδιο αποτελούσε και ο απλός τίτλος του Κυπέλλου στις εγχώριες διοργανώσεις. Ακόμη και φιναλίστ να ήσουν σήμαινε πολλά. Το Κύπελλο δεν ήταν πάρεργο αλλά λάφυρο ολκής. Στεκόταν αντικριστά και σε ίση μοίρα με αυτό του πρωταθλήματος.

Έβγαινες Κυπελλούχος και την άλλη μέρα στο σχολείο, στη γειτονιά, στο γραφείο, στο καφενείο κυκλοφορούσες με το κεφάλι ψηλά. Έσωζες την παρτίδα και τη χρονιά. Τι και αν δεν βγήκες πρωταθλητής, είχες πάρει το Κύπελλο, που είχε και μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά και αίγλη αληθινή. Και μετά ερχόταν η συμμετοχή σου στο Κύπελλο Κυπελλούχων, που έδινε την ευκαιρία στους άξιους να δείξουν την αξία τους. Τον δεύτερο, δηλαδή σε σπουδαιότητα πανευρωπαϊκό θεσμό μετά από αυτόν των Πρωταθλητριών, που θεωρούνταν σε όλη τη «γηραιά» ήπειρο υψίστης σημασίας, και πάνω από αυτόν του Ουέφα. Τι σύγκριση μπορεί να έχει στις μέρες μας το πάλαι ποτέ πολυπόθητο Κύπελλο με τη σημερινή κατάντια που βιώνει ο θεσμός, ειδικά στην Ελλάδα; Παρηγοριά… στον άρρωστο. Νόμισμα χωρίς αντίκρισμα. Αν πάνε στον τελικό δυο μεγάλοι, απ’ τους εξής τέσσερις, κάτι μπορεί να γίνει. Το γόητρο σώζει την παρτίδα. Διαφορετικά, μπορεί και το φινάλε να διεξαχθεί με μισοάδειες κερκίδες. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η γενικότερη πτωτική πορεία του δημοφιλέστερου αθλήματος στον τόπο μας πήρε το Κύπελλο παραμάζωμα, καταντώντας το όνειρο των φτωχών και απελπισμένων… Μακάρι οι αρμόδιοι να έσκυβαν πάνω και από αυτό το πρόβλημα. Τα εισιτήρια και του πρωταθλήματος αλλά και τουΚυπέλλου… μιλούν από μόνα τους. Το 1982 όμως τα πράγματα στον πλανήτη και στην Ελλάδα ήταν αλλιώς. Οι ουτοπίες των άνοων και οι ευκολίες των επιτήδειων ανορθώνονταν δίχως γνώση και σέβας σε χάρτινους ουρανοξύστες που κατέληξαν γκρεμισμένα, άστεγα όνειρα. Οι πονηροί την έβγαλαν βέβαια μια χαρά. Ο Χατζιδάκις το βίωσε στο πετσί του… Πάντως το Κύπελλο, ακόμη ήταν Κύπελλο.

Γι’ αυτό και ο συνοδοιπόρος του, ο μοναδικός Γκάτσος, έγραφε και η Κατσαγιώργη τραγουδούσε:

Και μου ΄λεγαν στενάζοντας
Καθώς με παίρναν πρέφα
Εσύ κερδίζεις μάνα μου
και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
sportday_xatz.jpg
Το οπισθόφυλλο της Sportday, που μπορείτε να διαβάσετε στο ogdoo.gr και μέσα από το pdf που ακολουθεί, είναι μια χορηγία της πίπας Herb.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!