Επιτρέπονται χορηγίες στις ειδήσεις των ραδιοφώνων

Ο επηρεασμός του περιεχομένου μιας εκπομπής από τους χορηγούς γίνεται, ολοένα και πιο ισχυρός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
15/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλάζει τα δεδομένα στο ραδιόφωνο και ενισχύει το ρόλο των χορηγών δίχως να γνωρίζουμε που μπορούν να φτάσουν τα όρια τους, και μοιραία την «αντικειμενικότητα» των ενημερωτικών εκπομπών καθώς και των ειδήσεων.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικές σε αυτά τα θέματα και έγκυρες typologies.gr:

Νέα δεδομένα στη ραδιοφωνική αγορά και ειδικά στους ενημερωτικούς σταθμούς φέρνει η απόφαση 822/2018 του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δικαστές ακυρώνουν την υπ’ αριθμ. 577/2013 απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Real FM για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. Όμως, πέρα από την ελλιπή αιτιολόγηση που διαπιστώνουν από την πλευρά του ΕΣΡ για τη δικαιολόγηση του προστίμου, προβαίνουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κρίση.

Στο όγδοο σημείο της σκέψης τους διαπιστώνουν πως η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 5 του ΠΔ 109/2010, κατά την οποία δεν επιτρέπεται χορηγία σε προγράμματα επικαιρότητας και ειδησεογραφίας, όπως και η αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 του ΠΔ 100/2000, η οποία μνημονεύεται και αποτέλεσε τη βάση του προστίμου του ΕΣΡ προς τον Real FΜ, «δεν είναι εφαρμοστέα επί των ραδιοφωνικών σταθμών». Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνουν οι δικαστές πως «η κύρωση του προστίμου για την παραβίαση της απαγορεύσεως χορηγίας σε ενημερωτικές εκπομπές πάσχει», όπως υποστήριξε η πλευρά του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι σημαντική, ειδικά σε αυτήν την εποχή για τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επιτρέπει τις χορηγίες στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών, των δελτίων ειδήσεων και των λοιπών ενημερωτικών προϊόντων. Ο επηρεασμός του περιεχομένου μιας εκπομπής από τους χορηγούς γίνεται, από την άλλη πλευρά, όλο και πιο ισχυρός.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!