Απόστολος Καλδάρας - Όταν το δήθεν «ξεπερασμένο» παραμένει επίκαιρο και απαραίτητο

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Νέοι μουσικοί και ερμηνευτές τραγούδησαν Απόστολο Καλδάρα στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/04/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα


Στις 8 Απριλίου του 1990 έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Καλδάρας. Είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922…

Με αυτή την αφορμή, την Τετάρτη 17 Απριλίου, η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης Fm 100,6, ήταν αφιερωμένη στο σπουδαίο λαϊκό δημιουργό…

Ένα μικρό μουσικό σχήμα, αποτελούμενο από τέσσερις ξεχωριστούς μουσικούς και ερμηνευτές, τον Χρήστο Στόικο στο τραγούδι, τον Δημήτρη Κωνσταντίνου στο τραγούδι και την κιθάρα, τον Μανώλη Μπάση στο μπουζούκι και τον Πάνο Κοσμίδη στο πιάνο και την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων, παρουσίασε μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες, αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, από το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», μέχρι τις «Μπαλάντες του περιθωρίου».

Ο Πάνος Κοσμίδης έγραψε στο facebook λίγες ώρες πριν την εκπομπή:

Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Εκτός από τη βαθειά του γνώση για το ελληνικό τραγούδι και του σεβασμού στους μουσικούς του προγόνους, επέδειξε τεράστια ευφυΐα επικοινωνώντας άριστα με την εκάστοτε εποχή του. Προσάρμοζε μεν το ταλέντο του στις ανάγκες κάθε φορά του καιρού του, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα τον δικό του δρόμο, έχοντας, έτσι, πάντα κάτι να πει. Γιατί το σημαντικό είναι αυτό: να έχεις κάτι να πεις. Ήταν, βέβαια, η εποχή που το ελληνικό τραγούδι γραφόταν ακόμα με ψυχή και αλήθεια, πριν επέλθει η λαίλαπα της showbiz, της μετριότητας και της χυδαιότητας.

Αυτήν την αλήθεια του Απόστολου Καλδάρα (και των σπουδαίων στιχουργών που συνεργάστηκε) θα προσπαθήσουμε κι εμείς σήμερα το βράδυ να επικοινωνήσουμε και να τιμήσουμε, μαζί με τους αδερφικούς μου φίλους και συνεργάτες. Όχι βέβαια εν είδει μνημόσυνου, αλλά ως μια προσπάθεια να δείξουμε ότι όσο η καρδιά συγκινείται τότε το δήθεν «ξεπερασμένο» παραμένει όχι απλά επίκαιρο, αλλά και απαραίτητο.

Όλα αυτά στην ραδιοφωνική εκπομπή του Θανάση Γιώγλου, του ανθρώπου - εγκυκλοπαίδεια με τις αστείρευτες γνώσεις και την πηγαία αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι. Τον ευχαριστούμε πολύ.
1. Orchestra Kaldara
Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!