Από τα «ελαφρά» του Τσιτσάνη στα λαϊκά του Γιαννίδη

Οι «απρόβλεπτες» συνεργασίες των δυο σπουδαίων δημιουργών, με αφορμή την κοινή επέτειο «φυγής» τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/01/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Ήταν Γενάρης του ‘84


Στις 17 Ιανουαρίου 1984 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του «ελαφρού» τραγουδιού, ο Κώστας Γιαννίδης (ή Γιάννης Κωνσταντινίδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα). Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη στις 21 Αυγούστου 1903.

Ο θάνατος του Κώστα Γιαννίδη επισκιάσθηκε από τη «φυγή» του Βασίλη Τσιτσάνη την επόμενη μέρα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου σε ηλικία 69 ετών, ανήμερα των γενεθλίων του, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν. Είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915.

Είναι χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις του Γιώργου Παπαστεφάνου για κείνες τις ημέρες, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ανάρτησης ενός τηλεοπτικού αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη, που πραγματοποιήθηκε με δική του επιμέλεια το 1983 στην ΕΡΤ.

“Όταν στις 17 Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου (1984) ο Κώστας Γιαννίδης έφυγε από τη ζωή, στην κηδεία του ήμασταν λίγοι, πολύ λίγοι. Την επομένη, έφυγε από τη ζωή και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Η ΕΡΤ, κήρυξε σχεδόν εθνικό πένθος. «Ξέρεις, Βασίλη» είπα στον Βασίλη Βασιλικό, «Χτες πέθανε και ο Κώστας Γιαννίδης. Δεν θα κάνουμε κάτι και γι' αυτόν;». «Α! πέθανε;» μού απάντησε αδιάφορα. «Καλά. Ε, τότε ξαναπαίξε την εκπομπή που του είχες κάνει...»."

Μια εκπομπή για τον Τσιτσάνη και τον Γιαννίδη


Έχοντας αυτές τις σημαντικές αφορμές την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ, θα είναι αφιερωμένη στις «απρόβλεπτες» συνεργασίες των δυο δημιουργών.

Θα ακούσουμε τραγούδια που γεννήθηκαν από τα περίφημα «παντρέματα» του Βασίλη Τσιτσάνη με τους τραγουδιστές από το χώρο του «ελαφρού» τραγουδιού (Φώτης Πολυμέρης, Δανάη, Σοφία Βέμπο, Έλσα Λάμπο, Εύα Στυλ, Κορώνης - Φίλανδρος και άλλοι), συνθέσεις του Μιχάλη Σουγιούλ, του Ιωσήφ Ριτσιάρδη και του Γιώργου Μουζάκη, που ηχογραφήθηκαν με την επιμέλεια του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και δημιουργίες του Τσιτσάνη που δισκογραφήθηκαν με την επιμέλεια συνθετών όπως ο Μιχάλης Σουγιούλ.

Μαζί με όλα αυτά, θα ακουστούν και τα λιγότερο γνωστά - και σπάνια - λαϊκά τραγούδια που έγραψε ο Κώστας Γιαννίδης από το 1960 μέχρι το 1963 και ηχογραφήθηκαν, τα περισσότερα, σε μικρές δισκογραφικές εταιρείες. Κορωνίδα βεβαίως αυτών, τα περίφημα «Νέα της Αλεξάνδρας» με ερμηνευτή τον Βαγγέλη Περπινιάδη…

Ιδιαίτερα σημαντική στη διαμόρφωση της εκπομπής ήταν η βοήθεια του φίλου συλλέκτη Νίκου Παπανικήτα και του φίλου ραδιοφωνικού παραγωγού και «γκουρού» του «ελαφρού» τραγουδιού Σιδερή Πρίντεζη.

Η εκπομπή μεταδίδεται και διαδικτυακά ή εναλλακτικά σε αυτό το σύνδεσμο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!