Αυτά που ακούγαμε πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα τραγούδια που ακούγαμε το 1973, πριν και μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτά που ακούγαμε το ‘73


Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 45 ολόκληρα χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Με αυτή την αφορμή, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης Fm 100,6, ήταν αφιερωμένη σε εκείνη την εποχή...

Η εξέγερση όπως καταγράφηκε μέσα από το σταθμό του Πολυτεχνείου, είχε κυρίως ήχους του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Παράλληλα όμως, εκείνη την εποχή ακούγονταν πολλά καινούργια τραγούδια άλλων δημιουργών, στους δίσκους, στα ραδιόφωνα και στα μαγαζιά.

Έτσι, στη δίωρη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκε μια σειρά από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους αποκλειστικά το 1973, λίγο πριν αλλά και λίγο μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Μεγάλες επιτυχίες τα περισσότερα, από το χώρο του «έντεχνου», του λαϊκού και του παραδοσιακού τραγουδιού, κάποια με σκωπτικό χαρακτήρα, αλλά και μια μικρή επιλογή από δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη που ηχογραφήθηκαν το 1973 και κυκλοφόρησαν τότε στο εξωτερικό, καθώς και στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης.

Η φωτογραφία προέρχεται από το δίσκο «1973 - Oι μεγάλες επιτυχίες» της σειράς «Χρυσή δισκοθήκη 1960 - 1990» της Minos – Emi.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!