Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Νίκο Ξυλούρη

Ο τραγουδιστής & λυράρης μιλά για τα παιδικά του χρόνια, για το ξεκίνημά του στη μουσική, τη συνεργασία του με γνωστούς Έλληνες συνθέτες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/07/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια της Κρήτης. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr την εκπομπή «Μουσική Βραδιά», παραγωγής 1976, που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή.

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί στην εκπομπή τον Νίκο Ξυλούρη. Ο τραγουδιστής και λυράρης μιλά για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και για το ξεκίνημά του στη μουσική ως λυράρης σε γάμους και πανηγύρια.

Επίσης, αναφέρεται στη συνεργασία του με γνωστούς Έλληνες συνθέτες, στη γνωριμία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και στη συμμετοχή του στο δίσκο «Ριζίτικα» (1971), ενώ σχολιάζει τη σημασία των παραδοσιακών ριζίτικων τραγουδιών της Κρήτης. Η Μαρία Δημητριάδη μιλάει για τη γνωριμία της με τον Νίκο Ξυλούρη, εστιάζοντας στο προσωπικό μουσικό του ύφος.

Παρεμβάλλονται τραγούδια που ερμηνεύει ο Νίκος Ξυλούρης, ανάμεσά τους τα: «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», «Τούτες τις μέρες», «Το Λιονταρόπουλο», «Έβαλε ο Θεός σημάδι» κ.ά.

Ακόμη, ο μεγάλος ερμηνευτής τραγουδά για πρώτη φορά στην εκπομπή τον «Ταχυδρόμο» του Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Κώστα Νικολόπουλου.
 ΞΥΛΟΥΡΗΣ2
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Χριστόδουλου Χάλαρη «Ερωτόκριτος» (1976), με αναφορές και στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, που ανέβηκε εκείνη την περίοδο (1975-1976) στο Θέατρο Καλουτά. Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης διαβάζει αποσπάσματα από το ποιητικό κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενώ τραγουδούν ο Νίκος Ξυλούρης ως Ερωτόκριτος και η Τάνια Τσανακλίδου ως Αρετούσα.

Έτος παραγωγής: 1976
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!