Αφιέρωμα στον «Τσάντα» λίγο «πριν το χάραμα»...

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Αφιέρωμα στο σπουδαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Με μια «τσάντα» τραγούδια…


Στις 16 Μαΐου 1970 έφυγε από τη ζωή, στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο περίφημος «Τσάντας»… Ο στιχουργός πολλών και μεγάλων επιτυχιών, αρκετές από τις οποίες, για τους «γνωστούς» λόγους, στην πρώτη τους έκδοση, δεν καταγράφηκαν στο όνομά του... Είχε γεννηθεί το 1902 ή το 1907 στο Τσανάκ Καλέ της Μικράς Ασίας…

Με αυτή την αφορμή την Τετάρτη 17 Μαΐου, η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης Fm 100,6, ήταν αφιερωμένη στα σπουδαία τραγούδια του Χαράλαμπου Βασιλειάδη που ηχογραφήθηκαν από την αρχή της διαδρομής του στο λαϊκό τραγούδι, μέχρι σημαντικές επανεκτελέσεις που δισκογραφήθηκαν μετά το θάνατό του…

Εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες με τα λόγια του «Τσάντα», ακούστηκαν αρκετά από τα τραγούδια του, που δεν έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, καμιά δισκογραφική εταιρεία δεν έχει φροντίσει για την έκδοση μιας συλλογής με τραγούδια του!

Πολύτιμος «οδηγός» για τα στοιχεία της βιογραφίας του «Τσάντα», στάθηκε ένα κατατοπιστικό κείμενο του φίλου και «συνταξιδιώτη» Κώστα Μπαλαχούτη, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην προέλευση του παρωνυμίου του «Τσάντα»:

Ο Βασιλειάδης είναι γνωστός στο κύκλωμα της τραγουδοποιίας με το παρατσούκλι Τσάντας ο λόγιας. Έτσι τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο χιουμορίστας και πλακατζής Στράτος Παγιουμτζής και του... έμεινε. Το ίδιο είχε συμβεί και με το “Βλάχος” που κόλλησε στον Τσιτσάνη. Ακόμα και σήμερα αν μιλήσεις με κάποιον παλαιότερο δημιουργό ή ερμηνευτή δεν θα συνεννοηθείς ποτέ λέγοντας “Βασιλειάδης”, αλλά σίγουρα θα βρεις την άκρη με το “Τσάντας” που στα χρόνια υπερίσχυσε του “Λόγιας”. Το “Τσάντας” ήταν εύστοχο γιατί ο Βασιλειάδης γυρνούσε στα στέκια των μουσικών στην Ίωνος, με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Οι συνθέτες τον πλησίαζαν, ζητώντας του “υλικό” κι εκείνος άνοιγε την τσάντα κι έβγαζε τα στιχάκια του. Πολλές φορές έγραφε κατά παραγγελίαν. Του υπαγόρευαν το θέμα κι εκείνος πίνοντας το καφεδάκι του στο μπαράκι του “Μάριου”, έπαιρνε χαρτί και μολύβι και εκτελούσε “τας διαταγάς”.

«Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο»


Η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 9 με 11 το βράδυ, από την συχνότητα Fm 100,6 του εθελοντικού ραδιοφώνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει παραχωρηθεί σε φορείς, συλλόγους, δήμους, αλλά και ιδιώτες που προσφέρουν το μεράκι και τη γνώση τους αμισθί, φιλοδοξώντας να διαμορφώσουν ένα καλύτερο τοπίο στα ερτζιανά… Οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, αλλά και να εκφράσουν μουσικές επιθυμίες, τόσο στη διάρκεια της εκπομπής, όσο και πριν ή μετά, μέσω της «ομάδας» αλλά και της σελίδας που έχει δημιουργηθεί στο facebook με τίτλο «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», αλλά και της προσωπικής μου σελίδας στο facebook.

Η εκπομπή μεταδίδεται και διαδικτυακά ή εναλλακτικά σε αυτό το σύνδεσμο.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!