Αφιέρωμα στο θρυλικό «Μπαράκι του Μάριου»

(ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην «Αυλή των θαυμάτων του λαϊκού τραγουδιού» με τις κομπανίες των Γρηγόρη Βασίλα, Βαγγέλη Κορακάκη & Νίκου Τατασόπουλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Λίγα λόγια για «Το Μπαράκι του Μάριου»


Το μπαράκι στην Ομόνοια (Ίωνος και Σατωβριάνδου) υπήρξε από το 1946 έως το 1962 το καθημερινό στέκι των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. «Όποιος δεν ήπιε ούζο στου “Μάριου” δεν λογίζεται μπουζουξής, δεν έχει θέση στην οικογένειά μας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Βαμβακάρης!

Ήταν η «αυλή των θαυμάτων», όπου έρχονταν σε επικοινωνία, δοκίμαζαν τα τραγούδια τους και άκουσαν για πρώτη φορά τις ηχογραφήσεις τους δεκάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί του λαϊκού τραγουδιού: ο Μάρκος, ο Στράτος, ο Μπάτης, ο Μπαγιαντέρας, ο Κηρομύτης, ο Τσιτσάνης, ο Μπακάλης, ο Δερβενιώτης, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης, ο Λαύκας, ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Βίρβος, η Παπαγιαννοπούλου, ο «Τσάντας», η Μπέλλου, η Νίνου, o Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, ο Μπίνης, ο Κυριαζής, ο Κρεούζης και πολλοί άλλοι. (Από το Δ.Τ. της ΕΡΤ).

«Το αλάτι της Γης»


Την Κυριακή 14 Μαΐου η εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Το αλάτι της Γης» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας, ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στο θρυλικό μπαράκι του «Μάριου».

Για την ιστορία του χώρου και τα πρόσωπα που πέρασαν από εκεί μίλησαν ο Στέλιος Πλακίτσης (γκαρσόνι επί σειρά ετών στου «Μάριου») και ο Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού).

Ακούστηκαν τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μπάμπη Μπακάλη, Απόστολου Καλδάρα, Απόστολου Χατζηχρήστου, Θόδωρου Δερβενιώτη, Στέλιου Χρυσίνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου Κηρομύτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιώργου Λαύκα, Γιάννη Τατασόπουλου, Σταύρου Τζουανάκου, Γιάννη Σταματίου - Σπόρου και Μανώλη Χιώτη. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα, ίσως, από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν, ανήκουν στα «ξεχασμένα διαμάντια» του λαϊκού τραγουδιού, που αν και ακούστηκαν στην εποχή που κυκλοφόρησαν, στη συνέχεια χάθηκαν στο χρόνο… «Ο πόνος με πλημμύρισε», «Το χτικιό», «Ο ανάπηρος», «Το στοιχειωμένο σπίτι», «Όσα χρόνια κι αν περάσουν» και το ακυκλοφόρητο σε δίσκο «Παλιά γειτονιά» είναι κάποια από αυτά...

Έπαιξαν και τραγούδησαν τρεις από τις σημαντικότερες, σημερινές λαϊκές κομπανίες:

Ο «Πυρήνας» του Γρηγόρη Βασίλα: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι - τραγούδι), Θοδωρής Μέρμηγκας και Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κιθάρα - μπαγλαμάς), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).

Η ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη: Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζούκι-τραγούδι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι - τραγούδι), Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Θόδωρος Ξηντάρης (μπαγλαμάς), Αντώνης Ξηντάρης (κιθάρα).

Και το συγκρότημα του Νίκου Τατασόπουλου: Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), Εύα Ξένου (τραγούδι), Νώε Ζαφειρίδης (κιθάρα - τραγούδι), Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι).

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο, εκτός από ένα μήνυμα που έστειλα στην επίσημη σελίδα της εκπομπής στο facebook.

«Eίχα πάρα πολύ καιρό να κάτσω και να δω ολόκληρη δίωρη εκπομπή, χωρίς να πιάσω το τηλεκοντρόλ στα χέρια για να αλλάξω κανάλι... Θερμά συγχαρητήρια... Ευχαριστούμε πολύ...»

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να την παρακολουθήσετε κι εσείς. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Νικόλα Δημητρόπουλο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα της εκπομπής στο facebook.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!