48 Ώρες Νίκος Ξυλούρης στον Μέντα 88

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ SPOT) 48 Ώρες Νίκος Ξυλούρης από τον Μέντα 88 και το ogdoo.gr.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στο «και μισή» κάθε ώρας, οι μεγάλες στιγμές του Νίκου Ξυλούρη και του ελληνικού τραγουδιού στον αέρα του Μέντα 88.

48 Ώρες Νίκος Ξυλούρης από τον Μέντα 88 και το ogdoo.gr


Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και άνθρωπο, Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος αποτελεί σπάνια και ίσως ανεπανάληπτη περίπτωση στα μουσικά δρώμενα του τόπου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μπαλαχούτης:

«Είναι ίσως ο μόνος ερμηνευτής που ενώ ξεκίνησε την πορεία του και αναδείχτηκε ως πρωταγωνιστής στο χώρο του καθαρά παραδοσιακού τραγουδιού, κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τους άλλους ομότεχνούς του, περνώντας σε λόγιες συνεργασίες και έντεχνες διαδρομές που έδρεψαν δάφνες καθολικής αναγνώρισης και αποδοχής. Παράλληλα ανακίνησε και διεύρυνε το ενδιαφέρον του κόσμου για το Κρητικό τραγούδι, το οποίο ανέκαθεν λειτουργούσε δυναμικά σαν ζωντανός πυρήνας, αλλά αναμφίβολα με την παρουσία του Ξυλούρη αναβαθμίστηκε. Και αν στις μέρες μας το Κρητικό ιδίωμα, μέσα στο ευρύτερο έθνικ άκουσμα της Μεσογείου, εδραιώνεται στη παγκόσμια μουσική σκηνή αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στη φωνή και την προσωπικότητα του Αρχάγγελου της Κρήτης, που άνοιξε δρόμους δύσβατους και στράτες απόμερες, πάνω στις οποίες βαδίζουν σήμερα οι νεότεροι εκπρόσωποί του».

Οι 48 ώρες σκιαγραφούν το πορτραίτο ενός καλλιτέχνη, την διαδρομή, τις καταθέσεις και τις ιδιαιτερότητές του, με χαρακτηριστικές «παρλάτες» (μικρές ιστορίες) που συνοδεύονται από το κατάλληλο τραγούδι. Τα κείμενα επιμελείται ο διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!