Το βράδυ της Παρασκευής η «βροχή» των αστεριών

Ορατή και στην Ελλάδα η «βροχή» των αστεριών που κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/11/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών κορυφώνεται στο βόρειο ημισφαίριο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να την παρατηρήσουμε και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού, αν δεν υπάρξει συννεφιά, οι συνθήκες για να χαρούμε τη «βροχή» είναι εξαιρετικές.

Οι Λεοντίδες κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές «βροχές». Συνήθως «παράγουν» 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα.

Οι πιο θεαματικές χρονιές τους, στο σχετικά κοντινό παρελθόν, ήταν το 1966 και το 2001.

Παρ’ ότι η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων που διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, γι’ αυτό και Λεοντίδες, στην ουσία, πρόκειται για σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κομήτης θα μας ξαναπλησιάσει το 2031 και το 2064… γι’ αυτό για να μην περιμένετε επωφεληθείτε την Παρασκευή.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας τις φωτεινές σφαίρες, τα περίφημα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!