Το «Σπίτι της Κύπρου» με νέο κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Το «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα ανοίγει και πάλι τις πόρτες του έπειτα από μια περίοδο αδράνειας. Η δραστήρια…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μαρία Παναγίδου, νέα μορφωτική ακόλουθος, ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Μαΐου έναν πλούσιο κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων που φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την πολύπαθη Κύπρο... Αιχμή, η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών 27 Κυπρίων καλλιτεχνών που έζησαν ή ζουν στην Ελλάδα. Θα δούμε έργα τους (από το '70 έως σήμερα) τα οποία ανήκουν στη Συλλογή του Σπιτιού της Κύπρου. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε ήδη στο χώρο του Σπιτιού (Ξενοφώντος 2α) και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου 2014. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι καλοκαιρινές επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπό τον τίτλο: «Αγνοούμενοι 1974 - Αγνοούντες 2014».


Αρκετές από τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που όπως μάθαμε έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το κυπριακό υπουργείο Πολιτισμού. Ήδη παίζεται άλλωστε στο ίδρυμα η «Νιόβη» του Γιώργου Στεφανακίδη, μια παράσταση για την αλαζονεία, με πρωταγωνίστρια τη θρυλική ηρωίδα. Ο Βασίλης Κατσικονούρης έχει την τιμητική του -και μάλιστα σε ρόλο σκηνοθέτη. Στις 6 Ιουνίου (8.30 μ.μ.) θα παρουσιάσει τον θεατρικό μονόλογο του Τζον Κλάνσι «Το θέαμα» με το Βαγγέλη Ρόκκο. Η EUNIC είναι ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν τα μορφωτικά ινστιτούτα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις στην Αθήνα και το Σπίτι της Κύπρου θα συμμετάσχει σε ουκ ολίγες που θα λάβουν χώρα στις 16 Ιουνίου.

Ανάμεσα σε αυτές και η «Νύχτα Λογοτεχνίας: Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος στην Αθήνα». Ο θεατής, βολτάροντας από το ένα μορφωτικό ινστιτούτο στο άλλο, θα μπορεί να γνωρίζει κι από έναν διαφορετικό Ευρωπαίο συγγραφέα. Στις 3 - 6 Ιουνίου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη θα πραγματοποιηθεί η Πλατφόρμα Νέων Κυπρίων Χορογράφων («Barefeet days»), ενώ στα τέλη Ιουνίου η περφόρμανς της Βίκυς Βασιλοπούλου «Dance-Banoptikon» θα έχει για πρωταγωνιστές μετανάστες που ζουν στην Αθήνα και έχουν βιώσει τις διακρίσεις και τη βία. Τα 40 χρόνια από την εισβολή θα μας θυμίσουν μια σειρά από εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής εταιρείας ΑΡΓΩ με επικεφαλής τη γνωστή ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη. Έτσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια βραδιά με ελληνική και κυπριακή ποίηση και μουσική, έκθεση φωτογραφίας αγνοουμένων, εικαστικά δρώμενα (Διαδρομή μνήμης) και μία ακόμα δουλειά του Βασίλη Κατσικονούρη: το θεατρικό του έργο «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή», έργο γραμμένο το 2005, με αφορμή το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, που θίγει τα ζητήματα της μνήμης και της άγνοιας «σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και ευδαιμονισμού που βίωναν και η Κύπρος και η Ελλάδα».

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης στις 25 και 26 Ιουλίου και από τον Οκτώβριο θα παίζεται στο Θέατρο ΑΡΓΩ. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Αλέξανδρος Σταύρου και η Μαρία Τσαρουχά. Το πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει και κινηματογράφο: Διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα από τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, με ταινίες που έχουν ως θέμα την εισβολή και τις συνέπειες του ξεριζωμού (Άστυ, 10-11/7). Και μια γεύση από το φθινόπωρο, που περιλαμβάνει τις εκθέσεις «Ο Σύγχρονος Πολιτισμός σε Κρίση» και «Η Παράδοση Σήμερα. Εξερευνώντας τις συνθήκες αναπροσδιορισμού της», μια έκθεση φωτογραφίας από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Κεσσανλή (με ανέκδοτο υλικό), καθώς και εικαστικές παρεμβάσεις από Κύπριους καλλιτέχνες στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Στα προσεχώς, σειρά εκδηλώσεων για την αρχιτεκτονική και το αστικό τοπίο σε Ελλάδα και Κύπρο, Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου, έκθεση έργων του Χρήστου Πετρίδη, καθώς και εκδηλώσεις με αφορμή το έτος Κώστα Μόντη. ΕΥ. ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Πηγή: www.enet.gr 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!