Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες

Με υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα πληρώνουμε και γι’ αυτές στα μαγαζιά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/09/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία λεπτά θα πρέπει να δίνουμε για κάθε μια σακούλα στα μαγαζιά λιανικής πώλησης. Κι αυτό ισχύει μόνο για το 2018. Απ’ το 2019 το ύψος την πλαστικής σακούλας ανεβαίνει στα 7 λεπτά.

Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) με την οποία καθορίζονται κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή.
Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι εν λόγω διατάξεις εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ με σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η συγκεκριμένη απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm).

Τι θα ισχύει:


Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς αλλά θα χρεώνονται.
Σε κάθε κατάστημα θα υπάρχει η εμφανής ένδειξη: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος
(αναγραφή της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».
-Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Κατά συνέπεια, κάθε έμπορος που διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ προς τα μέλη της: «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται -ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης».

Να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται η δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!