Τα εγκαίνια του σπιτιού που μεγάλωσε ο Χατζιδάκις στην Ξάνθη

(PHOTOS) Τα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, γνωστού και ως Οικία Χατζιδάκι, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος δημιουργός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/04/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Πολύς κόσμος και έκδηλη συγκίνηση στην τελετή του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης που στεγάζεται στο ανακαινισμένο πολυώροφο κτίριο. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Εβραίο Εμπορο Isaac Daniel, με την ονομασία Le Grand Maison. Στον δεύτερο όροφο έμενε η οικογένεια του δικηγόρου Γιώργου Χατζιδάκι. Εκεί γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 ο Μάνος Χατζιδάκις και έζησε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του. Στο πιάνο που διέθεταν «δημιούργησε» τις πρώτες του νότες με δασκάλα την αρμενικής καταγωγής πιανίστρια Αλτουνιάν. Μετά τον χωρισμό των γονιών του ο Χατζιδάκις με τη μητέρα του θα έρθουν στην Αθήνα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, ο πατέρας του πεθαίνει σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης στην ομιλία του στα εγκαίνια, το απόγευμα της Κυριακής εξέφρασε τη χαρά του του για το τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, μέχρι να παραδοθεί στην κοινωνία της Περιφέρειας ένας εντυπωσιακός χώρος. Όπως τόνισε, δεν είναι σκοπός να αναδειχθεί μόνο η μουσική προσφορά του μεγάλου συνθέτη αλλά και η συνεισφορά του στη σκέψη της ελληνικής κοινωνίας: «Τιμούμε το Μάνο Χατζιδάκι όπως του αρμόζει και μας τιμά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ» .

Η εκδήλωση έκλεισε με τον τραγουδοποιό Ηλία Λιούγκο και την σολίστ Δέσποινα Στεφανίδου που ερμήνευσαν έργα του Μάνου Χατζιδάκι.

Το κτίριο που εγκαινιάστηκε είναι ίσως το πλέον όμορφο και εντυπωσιακό στο διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης. Συμβολίζει τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, καταγωγές και πολιτισμούς που έδωσαν στην Ξάνθη την φήμη της από την περίοδο της Belle Epoque.

Στους χώρους του κτιρίου φιλοξενούνται αίθουσες μουσικής, διδασκαλίας, γραφείων, ένας εντυπωσιακός εξώστης με θέα στην Παλιά Ξάνθη, αίθουσες καφέ και εστίασης. Επίσης μουσειακοί χώροι όπου ήδη λειτουργεί έκθεση με το αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!