Πόσοι καπνίζουν στην Αττική και τι καπνό φουμάρουν

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αφορά δυναμικά τους Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και την καμπάνια που γίνεται, στοχοποιώντας το ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.


Νέα μελέτη που έγινε στην Αττική δείχνει ότι το 32,7% του πληθυσμού, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό, είναι καπνιστές.

Το 5% του πληθυσμού του νομού χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές. 

Το 98,5% από αυτούς είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, το 62,2%, δηλώνουν ότι ατμίζουν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχοντας διακόψει τη χρήση του κλασικού τσιγάρου που εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το 40% του συνόλου των καπνιστών χαρακτήρισαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πολύ πιο βλαβερό, (3.1%), βλαβερό (7.8%) ή εξίσου βλαβερό με το κλασικό τσιγάρο (28.6%).

Το 35% από αυτούς απάντησε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο (30.9%) ή πολύ λιγότερο βλαβερό (4.6%) ή καθόλου βλαβερό (0.7%) σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο ενώ το 20.5% των καπνιστών δεν είχε άποψη για το θέμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!