Πλαστική σακούλα: Μια βολική δολοφόνος

(VIDEO) Είναι γνωστό πλέον ότι οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 4 λεπτά η μια από την πρώτη του χρόνου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Λιγότερο γνωστό είναι ότι έως τώρα χρησιμοποιούσαμε ο καθένας, κατά μέσο όρο 240 σακούλες το χρόνο. Αυτή η χρήση μας κατατάσσει στην δωδέκατη θέση στην Ευρωπαϊκή ένωση σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας. Πρωταθλητές είναι ο Εσθονοί με 466 σακούλες το χρόνο!

Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι μας ξεβολεύει όλους. Οι πλαστικές σακούλες είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, η μείωση όμως της χρήσης τους είναι επιβεβλημένη.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται πάνω από 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες! Η μόλυνση που προκαλούν στο έδαφος, στα ποτάμια και τις λίμνες είναι πραγματικά καταστροφική. Η διάσπαση τους σε μικρά κομμάτια τις καθιστά επικίνδυνες για πολλά είδη ζώων, ψαριών και πουλιών και φυσικά για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας έως το 2020. Στην σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης χρήσης της:

«Οι πλαστικές σακούλες που πετάγονται στη θάλασσα συχνά καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ζώων και πτηνών, με μοιραίες πολλές φορές συνέπειες για τις φάλαινες, τις φώκιες και τους γλάρους, καθώς και για πολλά απειλούμενα είδη χελώνας. Στη Βόρεια Θάλασσα, το 94% όλων των πτηνών έχουν στο στομάχι τους πλαστικές ύλες. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης, οι πλαστικές σακούλες αποτελούσαν το 73% των πλαστικών αποβλήτων που συνέλεξαν τράτες».

Ενενήντα χρόνια από την εφεύρεσή τους, οι πλαστικές σακούλες καλό θα ήταν να αντικατασταθούν σταδιακά από το παραδοσιακό και πολύ πρακτικό διχτάκι που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για τα ψώνια. Διαφορετικά για επάνω από χίλια χρόνια από τώρα τα υπολείμματά τους θα κολυμπούν στις θάλασσες των απογόνων μας.

H ιστορία της πλαστικής σακούλας:
 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!