Πέθανε στον ύπνο του ο Leon Russell

Το Rock’n’Roll έχασε ένα από τους πιο ενεργούς «παίκτες» του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/11/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Leon Russell απεβίωσε στον ύπνο του το βράδυ του Σαββάτου, 12 Νοεμβρίου 2016, στο σπίτι του στο Νάσβιλ, σε ηλικία 74 ετών, όπως επιβεβαίωσε η σύζυγός του. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πιανίστας, κιθαρίστας, τρομπετίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, leader band, παραγωγός δίσκων ήταν μερικές από τις πολλές ιδιότητες του Russell, ο οποίος επίσης έκανε καριέρα στο χώρο της κάντρι ως Hank Wilson. Ήταν μέλος του Rock’n’ Roll Hall Of Fame από το 2011 και είχε κυκλοφορήσει τον τελευταίο του δίσκο το 2014 με τίτλο «Life Journey».

Να σημειωθεί ότι ο Leon Russell δεν είχε την καλύτερη φήμη για τον χαρακτήρα του στο μουσικό κύκλωμα, ενώ μεταξύ των ανεξάντλητων μουσικών δραστηριοτήτων ήταν ο dealer πολλών μουσικών, όπως του Joe Cocker.

Ο Leon Russell γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1942 στο Λόουτον της Οκλαχόμα, στην Αμερική και ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε ηλικία 14 ετών. Την περίοδο 1956-57 έκανε session εμφανίσεις με τους Jerry Lee Lewis και τους Hawks του Ronnie Hawkins. Στις αρχές του ’60 απέκτησε φήμη στη μουσική βιομηχανία χάρη στη δεξιότητά του στο πιάνο και στην τρομπέτα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του παραγωγού Phil Spector που συνεργάστηκε αμέσως μαζί του σε διάφορες ηχογραφήσεις, όπως των Ronettes το 1963. Στα μέσα της δεκαετίας συνεργάστηκε με τους Gary Lewis and the Playboys, ως μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Το 1965 συμμετείχε ως πιανίστας στην επιτυχία των Byrds «Mr. Tambourine Man». Στην συνέχεια περιόδευσε και ηχογράφησε με τους Delaney and Bonnie και μετά με τον Joe Cocker.
leonr02
To 1970 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο και περιόδευσε με τον Joe Cocker στην περίφημες συναυλίες του «Mad Dog and Englishmen» που έβγαλαν ένα διπλό live δίσκο και μια ταινία. Η φήμη του εκτοξεύτηκε και έτσι συμμετείχε σε δίσκους των Rolling Stones (συνεργάστηκε μαζί τους στην παραγωγή του τραγουδιού «Shine A Light» στο δίσκο τους «Exile On Main Street» (1974), τραγούδι που έγινε τίτλος στην ταινία που έκανε γι’ αυτούς ο Μάρτιν Σκορτσέζε το 2008), Rita Coolidge για την οποία έγραψε το «Delta Lady», Glen Campbell, Delaney and Bonnie, Dave Mason και συμμετείχε στο ιστορικό «Κονσέρτο για το Μπαγκλαντές» στο Madison Square Garden της Ν. Υόρκης. Στα τέλη του ’73 ήταν από τα λαμπρότερα αστέρια της ποπ.

Το 1975 ιδρύει τη δική του δισκογραφική Paradise Records που ανέλαβε η Warner Brothers Records. Εκεί αμέσως κυκλοφόρησε το «Wedding Album» με την Mary Russell γιορτάζοντας το γάμο τους. Τότε στρέφεται περισσότερο στην κάντι μουσική και στα τέλη 1978 συνεργάζεται με τον παλιό φίλο του Willie Nelson σε μια πολύ πετυχημένη περιοδεία και το 1979 κυκλοφορεί το διπλό live τους «One For The Road» που ανακηρύσσεται καλύτερος κάντρι δίσκος της χρονιάς.
leonr03
Ο Leon Russell σκόπευε να κάνει περιοδεία μέσα στο 2017. Οι αποχωρήσεις μουσικών δεν έχουν τελειωμό το δίσεκτο έτος του 2016…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!