Πέθανε στον… άσο ο σπουδαίος κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς

Άφραγκος, μόνος και αβοήθητος άφησε την τελευταία πνοή άφησε χθες ο θρυλικός κιθαρίστας των Juniors, We Five και Axis, Αλέκος Καρακαντάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
O Αλέκος Καρακαντάς έφυγε σε ηλικία 70 ετών, στην γκαρσονιέρα του στην οδό Αγ. Ειρήνης 1 στην πλατεία Κυψέλης, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας - αναπνευστικά, κυκλοφοριακά και κινητικά - που αντιμετώπιζε.

Ο Αλέκος Καρακαντάς έπαιξε σπουδαία κιθάρα, πρωτοποριακή χρησιμοποιώντας μια δική του τεχνική με ειδικά ηχοχρώματα που επινόησε και δεν είχε αντίπαλο στην εποχή του. Άφησε το στίγμα του στα 60ς. Γεννήθηκε στην οδό Σουρνάρα, στην Αθήνα το 1947, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Βύρωνα και ανδρώθηκε μουσικά στην Κυψέλη. Στο μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα των Juniors στις 10 Οκτωβρίου 1965 σώθηκε, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και τον αντικατέστησε στους Juniors για το διάστημα που νοσηλευόταν ο Έρικ Κλάπτον, που ως περιοδεύων μουσικός είχε βρεθεί στην Αθήνα κι έπαιζε με το γκρουπ του. Το πρόβλημα με το χέρι του τον ταλαιπώρησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Όταν διαλύθηκαν οι Juniors σχημάτισε τους We Five, όπου ήταν συμπαίκτης με τους Ντέμη Ρούσσο, Μάκη Σαλιάρη, Λάκη Βλαβιανό και Σπύρο Μεταξά. Στις αρχές του ’70 πήγε στο Παρίσι, όπου έπαιξε με τους Axis (ονομασία που έδωσε ο ίδιος στο γκρουπ από το δίσκο του Jimi Hendrix “Axis Bold As Love”), που έγιναν δημοφιλείς στη Γαλλία. Εκεί συνεργάστηκε με τον καταξιωμένο πια Ντέμη Ρούσσο σε επίπεδο παραγωγής δίσκων και ενορχηστρώσεων. Στις αρχές του ’80 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έζησε έως το τέλος. Πάντα στην αγαπημένη του Κυψέλη. Εδώ και χρόνια έπαιζε αναγκαστικά πιάνο γιατί δεν μπορούσε λόγω του προβλήματος με το χέρι του να παίξει κιθάρα… Λάτρεψε τους Beatles και την ροκ μουσική…

Οι λιγοστοί φίλοι του, που τον επισκέπτονταν κατά διαστήματα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, όπως οι φίλοι του μουσικοί, ο ντράμερ Κώστας Καραμήτρος και ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Ρόμπος που τον έβαλε στους Juniors, αλλά και μερικοί ανώνυμοι φίλοι του, του πήγαιναν ένα πιάτο φαί ή τα τσιγάρα του και καθόντουσαν για παρέα μαζί του για λίγες ώρες. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια όταν τον κτύπησε ένα τρόλεϊ στην οδό Πατησίων, καθώς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί όταν εκείνο πέρασε από δίπλα του κι έπεσε κάτω στην άσφαλτο. Έμεινε εκεί αβοήθητος, αλλά και ανήμπορος να δώσει συνέχεια στο θέμα της αδιαφορίας του οδηγού που έμεινε ατιμώρητος συνεχίζοντας τη διαδρομή του, ενώ κανείς δεν έψαξε να τον βρει…
KARAKANTAS.jpg
Το μεγάλο του παράπονο μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του, που μου έδωσε τον Ιανουάριο του 2017. Ήταν ότι του έλειπαν τα δύο παιδιά του και δεν τα έβλεπε όσο θα ήθελε. Η γιος του ζει και σπουδάζει στο Βερολίνο και η κόρη του είναι νέα δικηγόρος στην Αθήνα, αλλά η πρώην σύζυγός του δεν την άφηνε να τον επισκέπτεται συχνά κι έτσι ερχόταν να τον δει δύο φορές μόνο την εβδομάδα, από μία ώρα την κάθε φορά. Δεν ήθελε η κόρη τους να έχει πολλές συναναστροφές με τον πατέρα της και, όπως μου είχε πει ο ίδιος, η μητέρα της την απειλούσε με διάφορους τρόπους στην περίπτωση που οι επισκέψεις της ήταν πιο συχνές και μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, όπως ότι θα την έδιωχνε από το σπίτι.

O Καρακαντάς καθηλωμένος στο κρεβάτι τον τελευταίο καιρό καθόταν και κοίταζε λυπημένος το πιάνο του που ήταν δίπλα του, καθώς δεν μπορούσε να παίξει γιατί κάποιος πέρυσι, σε ένα από τα τελευταία live του, είχε αφαιρέσει, όπως έλεγε ο ίδιος, το ειδικό καλώδιο του οργάνου του, το οποίο δεν μπορούσε να αντικαταστήσει, αλλά ούτε να το βρει γιατί δεν είχε μια συνηθισμένη άκρη που να έμπαινε σε όλες τις πρίζες…
KARAKANTAS JUNIORS
Η ψυχολογική του κατάπτωση, οι πόνοι του και η ακεφιά που φυσιολογικά είχε τον εμπόδισαν να παρευρεθεί στην πρόσφατη εκδήλωση της Διεθνούς Λέσχης Φίλων Μουσικής 60-70-80 στην Πινακοθήκη Πειραιά και να πάρει τη τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην μουσική. Οι φίλοι του και παλιοί «συμπαίκτες», ο ντράμερ Τζίμης Νταής στους Juniors και ο κιθαρίστας Δημήτρης Κατακουζηνός στους Axis αντίστοιχα, στάθηκε αδύνατο να καταφέρουν να τον πείσουν να έρθει στην εκδήλωση αυτή, παρ' ότι προσφέρθηκαν να τον μεταφέρουν έως εκεί. Ο Νταής μάλιστα είχε έρθει από την Αμερική για την εκδήλωση αυτή και από τις τελευταίες επιθυμίες του Καρακαντά ήταν να τον δει. Την διάκριση τελικά πήρε αντί για τον ίδιο ανέλαβε να του τη δώσει ο φίλος του Αντώνης, κάτι που έγινε τελικά κι έδωσε μια μικρή χαρά στον ταλαιπωρημένο Αλέκο Καρακαντά.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του άτυχου Αλέκου Καρακαντά θα γίνει την Πέμπτη 6 Απριλίου στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, στου Ζωγράφου, στις 11.15 το πρωί.

Η ιστορία των Juniors…

H τελευταία live εμφάνισή του

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!