Πέθανε ο «Θρύλος του Νότου» Gregg Allman

Η συγκλονιστική φωνή του διαπερνούσε το κορμί μας σαν να βάζαμε το δάκτυλο στην πρίζα και παθαίναμε ηλεκτροπληξία. Μας έκανε να αισθανόμαστε το rock μέσα μας. Τραγουδούσε με την ψυχή του μια ζωή, μπολιάζοντας συναρπαστικά τα blues με τo rock.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/05/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Αυτός ο απίθανος σχεδόν 70άρης, που έμεινε αδύνατος, χίπης, πολύ αυθεντικός τύπος, τόσος ζωντανός, συνέχεια περιόδευε και μας έδινε και μας δύναμη με τη ζωντάνια και την ιστορία που κουβαλούσε πίσω του, πέθανε εκεί στον αγαπημένο του Νότο, που μας έκανε να τον αγαπήσουμε κι εμείς μέσα από τη μουσική και τη φωνή του.

Σίγησε χθες το βράδυ ο συγκλονιστικός τραγουδιστής και πιανίστας (και ενίοτε κιθαρίστας) Gregg Allman, ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Allman Brothers ήσυχα στοσπίτι του στo Ρίτσμοντ Χιλ, στη Σαβάνα της Τζώρτζια του αγαπημένου Αμερικανικού Νότου, σε ηλικία 69 χρόνων, σκορπώντας την θλίψη σε εκατομμύρια οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο. Κρατούσε ψηλά την σημαία του Νότου μετά το θάνατο του άτυχου αδερφού του, κιθαρίστα, Duane Allman που σκοτώθηκε με την μοτοσυκλέτα του το 1971 σε ηλικία 24 ετών με τον οποίο σχημάτισαν τους Allman Brothers το 1969 στο Τζάκσονβίλ της Φλόριδα, αλλά και τον τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd (επίσης απότο Τζάκσονβιλ), Ronnie Van Zant σε αεροπορική τραγωδία το 1977 στα 29 του χρόνια, όπου σκοτώθηκε και ο σπουδαίος κιθαρίστας του γκρουπ Steve Gaines.

Για τον Gregg Allman είχαν αρχίσει κάποια προβλήματα υγείας καθώς από το 1999 είχε διαγνωστεί με ηπατίτιδα C και ακολουθούσε κάποια θεραπεία. Πέρυσι ξεκίνησε μια περιοδεία, αλλά ακύρωσε εμφανίσεις και βρισκόταν ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση. Φέτος ξεκίνησε πάλι μια περιοδεία στην Αμερική, όμως τον Μάρτιο αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις υπόλοιπες συναυλίες του που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2017 γιατί δεν αισθανόταν καλά. Η Wikipedia αναφέρει ως αιτία θανάτου του: καρκίνος του ύπατος που προήλθε από την υπατίτιδα C που είχε χρόνια. Έφυγε πάντως ήσυχα... Η «κατάρα» του Νότου, όπως συνηθίστηκε να λέγεται στις αναφορές στο southern rock μετά τις σημαντικές αυτές απώλειες, φαίνεται ότι ξαναχτύπησε τώρα καθώς ο Gregg Allman ήταν πραγματικός σημαιοφόρος του αμερικανικού νότου, πολύ ζωντανός και γεμάτος ενέργεια τύπος που δεν σταματούσε να περιοδεύει με το συγκρότημά του. Με πρωτοβουλία του ξανασχημάτισε τους Allman Brothers, στις αρχές του 00’ς φέρνοντας στο προσκήνιο τον σπουδαίο rock-blues κιθαρίστα Warren Haynes και κυκλοφόρησαν ένα εξίσου σπουδαίο άλμπουμ με εκείνα των 70ς ως Allman Brothers το «Hittin’ The Note» το 2003 με τους ελέφαντες πίσω από ένα παιδάκι που στέκεται όρθιο μπροστά σ’ ένα μανιτάρι, σύμβολα μακροζωίας.
kiuara

Επίσης, περιόδευσαν σε όλη την Αμερική και την ίδια χρονιά βγήκε το διπλό live τους «One Way Out - Live At The Beacon Theatre», όπου έδωσαν 13 συναυλίες (από 13 έως 30 Μαρτίου) ξαναπαίζοντας με ενθουσιασμό και ποιότητα όλα εκείνα τα κομμάτια που είχαν αναδείξει το διπλό επίσης άλμπουμ τους «The Allman Brothers Band At Fillmore» (1971), πριν σκοτωθεί ο αδερφός του, η οποία θεωρείτε η κορυφαία rock ζωντανή ηχογράφηση. Μαζί του ο Gregg Allman εκτός του Haynes (κιθαρίστα που κάνουν ουρές να τον δουν όταν παίζει στη Νέα Υόρκη και πάνε στα κλαμπ που παίζει και πολλοί μουσικοί από περιέργεια) ήταν ο κρουστός «Jaimoe» Johanson, αυθεντικό μέλος των Allman Brothers. Τα υπόλοιπα μέλη επίσης εξαιρετικοί μουσικοί ήταν οι Butch Trucks (ντραμς), Mark Quinones (περκασιονίστας), Oteil Burbridge (μπάσο) και ο κιθαρίστας Derek Trucks που έπαιζε μπροστά μαζί με τον Haynes. Όλη αυτή η πετυχημένη επανασύνδεση των Allman Brothers, έστω κι αν έλειπαν τα περισσότερα παλιά μέλη, ενέπνευσε τον Gregg Allman να ηχογραφήσει ένα σπουδαίο δίσκο το 2011, με τίτλο «Low Country Blue». Στα 12 κομμάτια του δίσκου είχε όλες τις επιρροές του, από το blues, την rock, την country και τελείωνε με το κλασικό blues «Checking On My Baby» του Otis Rush και το παραδοσιακό «Rolling Stone», το κομμάτι που καθρεπτίζει τη ζωή του, «μια κυλιόμενη πέτρα».

O Gregg Allman γεννήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί στις 8 Δεκεμβρίου 1947. Ξεκίνησε την μουσική του πορεία στα μέσα των 60’ς με τους Allman Joys μαζί με τον αδερφό Duane Allman που μετονομάστηκαν σε Hour Glass το 1967 και το 1969 σχημάτισαν πάλι μαζί με τους Allman Brothers. Ο Gregg Allman υπήρξε για ένα διάστημα σύζυγος της τραγουδίστριας Cher. Παντρεύτηκαν το 1975 και απέκτησαν ένα γιο τον Elijah Blue Allman, τον Ιούλιο του 1976 κι έκαναν μαζί με την Cher το δίσκο «Two The Hard Play» (1977) ως Allman and Woman. Μαζί περιόδευσαν. Όταν χώρισαν η Cher είχε αναφέρει «ότι δεν μπόρεσε να αντέξει τον τρόπο ζωής του...». Είχε αποκτήσει συνολικά 5 παιδιά από τους τρεις γάμους του και τις σχέσεις του. Κυκλοφόρησε 8 σόλο άλμπουμ (τα δύο live) από το 1973 έως το 2015.
000

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!