Πέθανε ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαηλίδης

Ήταν 80 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι άνθρωποι που αγάπησαν το θέατρο δεν θα τον βγάλουν ποτέ από την καρδιά τους. Κάθε ανέβασμά θεατρικού του έργο στο εναλλακτικό Ανοιχτό Θέατρο που ίδρυσε στη δεκαετία του’80 δημιουργούσε ατελείωτες ουρές στο στενό της οδού Κάλβου και Γκύζη. Εκεί, στο δεύτερο σπίτι του, έκαναν τα πρώτα της βήματα και αναδείχθηκε μια ολόκληρη σπουδαία γενιά ηθοποιών, ανάμεσά τους ο Μηνάς Χαταζησάββας και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Το δημιούργημά του αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και από το 2008 σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο σκηνοθέτης, ο δάσκαλος, συγγραφέας, ο ενεργός πολίτης, ο επίμονος άνθρωπος και ονειροπλάστης πέθανε την Κυριακή στο Νοσοκομείο Σωτηρία από λοίμωξη του αναπνευστικού, σε ηλικία 80 ετών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί από ένα πρόβλημα με την καρδιά του. Το θέατρο, για εκείνον, ήταν πάντα σε πρώτη μοίρα.
 Μικης Θεοδωρακης ο Διονυσης Φωτοπουλος και ο Γιωργος Μιχαηλιδης σε προβα
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στράφηκε στο θέατρο. Αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ρίχτηκε στην μεγάλη περιπέτεια του θεάτρου. Προδικτατορικά δημιούργησε το «Θέατρο Νέας Ιωνίας», το οποίο έκλεισε επί δικτατορίας.

Στο συγγραφικό του έργο κορωνίδα το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Της Επανάστασης, της Μοναξιάς και της Λαγνείας - Ή Έξοδος». Μια τριλογία όπου δίνει τις δικές του απαντήσεις στην ιστορία.

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης έχει γράψει επίσης σενάρια, έχει σκηνοθετήσει στην τηλεόραση, είναι φωτογράφος και φυσικά ο σκηνοθέτης της διεθνούς παραγωγής της όπερας «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη που ανέβηκε σε πρώτη παγκόσμια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2002.

*Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη στη 4μμ στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!