Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να γίνεται αλλαγή φύλου στα 15

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων εξηγεί τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εξηγεί με επιστολή της τους κινδύνους για τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες από τη φυλομετάβαση στην ηλικία των 15 ετών.

Η επιστολή έχει ως παραλήπτη τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Να σημειώσουμε πως στο άρθρο 3 του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανηλίκους «που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους», κατόπιν και θετικής γνωμάτευσης ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού».

«Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση».

Η επιστολή κάνει λόγο για υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στις περιπτώσεις αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15 ετών μέχρι την ενηλικίωση καθώς και την πολύ υψηλή ψυχοπαθολογία που μπορεί να δημιουργηθεί.

Δηλαδή την συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής.

Ακόμη η Εταιρεία υπογραμμίζει ότι «η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση. Η η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ευρήματα και η πρώιμη μετάβαση σε κοινωνικούς ρόλους του άλλου φύλου θεωρείται πλέον βασικός παράγοντας διατήρησης και επιμονής της δυσφορίας φύλου».

Ακόμη η Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων επισημαίνει πως σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία παρατηρείται: «υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με ‘‘δυσφορία φύλου’’ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά τις εργασίες του πρόσφατου 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου».

Τονίζεται δε η αναγκαιότητα «συμμετοχής ειδικού γιατρού (με ειδική εκπαίδευση και γνώσεις) στις αποφάσεις ‘‘κοινωνικής μετάβασης’’» και επισημαίνει την ανάγκη αξιολόγησης «πιθανών δυσμενών ψυχολογικών και κοινωνικών εκβάσεων στη ζωή του ατόμου (ψυχική υγεία, φίλοι, οικογένεια, επάγγελμα, κοινωνικός ρόλος)».
dhlwseis345.jpg
Τέλος εκφράζεται απορία για το γεγονός «ότι οι γιατροί-μέλη της Εταιρείας, αν και είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την ψυχική υγεία των εφήβων, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις επιστημονικές απόψεις τους, καθώε «διαφαίνεται η συμμετοχή των παιδοψυχιάτρων σε προβλεπόμενο ιατρικό συμβούλιο χωρίς να έχουμε ερωτηθεί».


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!