Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης ύστερα από 152 χρόνια

Ένα σύνθετο φαινόμενο που έχει να συμβεί από το 1866 θα παρατηρήσουμε τις επόμενες ημέρες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/01/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης: Η πρώτη φάση του θα ξεκινήσει την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, προκαλώντας ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό.

Όλα όμως έχουν τον κόστος τους, έτσι ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία πανσέληνο λιγότερη.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα θα συμπέσουν: η πανσέληνος, η προσέγγιση του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Όλα αυτά συνθέτουν το φαινόμενο ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.

Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Μετά τις δύο πανσελήνους του Ιανουάριου ο λειψός Φλεβάρης των 28 ημερών δεν θα δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1999.

Η επόμενη πανσέληνος θα έρθει αμέσως μετά την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο.

Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη», που όμως έχει επικρατήσει, είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι «ματωμένο».

Σύμφωνα ΑΠΕ-ΜΠΕ η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.

Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Σαν «αντιστάθμισμα» η δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, θα είναι ορατή και στην Ελλάδα.

Μόνο που τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!