Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας

Τι μπορούμε να προσθέσουμε στη δίαιτά μας, ώστε να διατηρήσουμε το μυαλό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με το χρόνο, το σώμα μας γερνάει μαζί με μας. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό μας υγιές, προσθέτοντας «έξυπνες» τροφές στη διατροφή μας.

Ας δούμε κάποιες τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας για να διατηρήσουμε το μυαλό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Καφεΐνη

Κάποιες ουσίες, όπως η καφεΐνη μπορούν να μας δώσουν ενέργεια και να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε. Η καφεΐνη, που βρίσκεται στον καφέ, στη σοκολάτα, σε ενεργειακά ποτά και κάποια φάρμακα, μας «ξυπνάει» αν και η δράση της είναι μικρής διάρκειας και δεν πρέπει να το παρακάνουμε στην ποσότητα.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι πηγή ενέργειας για το μυαλό. Όχι, βέβαια, η επιτραπέζια, αλλά η γλυκόζη που παράγει ο οργανισμός μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Γι’ αυτό το λόγο ένα ποτήρι χυμός φρούτων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας. Όπως και με την καφεΐνη, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την πρόσθετη ζάχαρη, καθώς έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Πρωινό γεύμα

Μελέτες έχουν δείξει πως το πρωινό γεύμα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας. Τα ιδανικά τρόφιμα για το γεύμα αυτό είναι τα υψηλής περιεκτικότητας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Μην τρώτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, όμως, γιατί αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Ψάρια

Μια πηγή πρωτεΐνης που δίνει σημαντική ώθηση στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι τα ψάρια, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3. Μια δίαιτα με υψηλά επίπεδα Ω3 μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης. Ιδανικά, καταναλώστε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί & μαύρη σοκολάτα

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Το ίδιο και η σοκολάτα υγείας που επίσης περιέχει φυσικά διεγερτικά όπως η καφεΐνη, που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση. Καταναλώστε μικρές ποσότητες καθημερινά, ώστε να εκμεταλλευτείτε τα προτερήματά τους, αλλά να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.

Αβοκάντο και τρόφιμα ολικής αλέσεως

Κάθε όργανο στο σώμα μας εξαρτάται από τη ροή του αίματος, ειδικά η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά και φρούτα όπως το αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την κακή χοληστερόλη. Μειώνεται επίσης ο κίνδυνος δημιουργίας πλάκας και ενισχύεται η ροή του αίματος κι έτσι με έναν απλό, νόστιμο τρόπο πυροδοτούνται τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Blueberries

Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τις επιδράσεις των συνθηκών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer ή η άνοια.

Γενικότερη θρεπτική και υγιεινή διατροφή

Εάν η δίαιτά μας δεν έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Η κατανάλωση υπερβολικών ή πολύ μικρών ποσοτήτων μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση. Ένα βαρύ γεύμα μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Επομένως, φροντίζουμε να παρέχουμε στο σώμα μας όλα όσα χρειάζεται, χωρίς υπερβολές.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!