Οι μεγάλοι που έφυγαν το 2014!

(ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Κορυφαίοι εκπρόσωποι των τεχνών που μας αποχαιρέτησαν μες τη χρονιά που φεύγει. «Δεν μένουν πια εδώ» υπάρχουν όμως τα παντοτινά «χνάρια» τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αντώνης Βαρδής μας άφησε στα καλύτερα του, στη μεστή ωριμότητά του, στα 66 του χρόνια. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Σεπτεμβρίου… ξημερώματα (για το δημιουργό και την τελευταία του ηχογράφηση διάβασε και άκουσε ΕΔΩ)

Στις 21 Φεβρουαρίου ο πολυτάλαντος Σάκης Μπουλάς σήκωνε τα χέρια ψηλά στον ανίκητο «εχθρό». Στα 60 του χρόνια δεν άντεξε άλλο στην άνιση αναμέτρηση μαζί του (δηλώσεις φίλων και συναδέλφων του ΕΔΩ

Νωρίτερα στις 5 του Φλεβάρη είχε πει το αντίο η σπουδαία τραγουδίστρια Τζένη Βάνου στα 75 της (για τη διαδρομή και τα τραγούδια της διάβασε ΕΔΩ)

Είχε προηγηθεί, στις 8 του Γενάρη ο χαμός του μάγου του βιολιού Γιώργου Κόρου. Πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια, ο μεγάλος αυτός μουσικός κατόρθωσε με την απαράμιλλη τέχνη και τεχνική να «συσπειρώσει» στο αντίο του όλο το εκλεκτό ελληνικό τραγούδι (μια σπάνια συνέντευξη του Κόρου στον Κώστα Μπαλαχούτη ΕΔΩ)

Στις 26 Μαρτίου μας αποχαιρέτησε στα 76 του ο τραγουδοποιός Λάκης Παππάς, εμβληματική μορφή του «Νέου Κύματος» (διάβασε σχετικά ΕΔΩ)

Στις 6 Οκτωβρίου έφυγε πλήρης ημερών στα 87 της η Νέλλη Αγγελίδου. Με έντονη θητεία στο «Θέατρο Τέχνης» και στο «Εθνικό Θέατρο» και εμφανίσεις και διακρίσεις στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Αξιομνημόνευτη η τελευταία της εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο, το 2001, στις «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρυ μαζί με την Αντιγόνη Βαλάκου και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου (περισσότερα ΕΔΩ)

Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου αποχαιρετίσαμε τον σπουδαίο Σπύρο Ζαγοραίο. (περισσότερα ΕΔΩ)

Στις 18 Νοέμβρη ήρθε το αντίο της 92χρονης ξακουστής ενδυματολόγου Ντένης (Θεώνης) Βαχλιώτη. Στο πλούσιο βιογραφικό της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταινίες του Ζυλ Ντασσέν («Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα», για τις οποίες προτάθηκε για Οσκαρ ενδυματολογίας) αλλά και «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου. Ακόμη συμμετείχε στο φιλμ «Οιδίποδας» του Φίλιπ Σέβιλ, το 1967, με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Όρσον Ουέλς, ενώ υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια στη σειρά «Ακυβέρνητες πολιτείες» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, το 1986.

Στο θέατρο δούλεψε με την φίλης Μελίνα Μερκούρη στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και έντυσε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη (1975), το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Κόβεν Γκάρντεν (αναπαραγωγή του υπάρχει στο Θεατρικό Μουσείο του Τόκυο).

Στις 5 Δεκεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Ήταν 83 ετών (περισσότερα για τον ίδιο και το έργο του ΕΔΩ)

Ακολούθησε στις 9 Δεκεμβρίου το φευγιό του εικαστικού και λογοτέχνη Κώστα Λαχά σε ηλικία 78 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο (διάβασε ΕΔΩ)

Σε ηλικία 86 ετών το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία της πνοή η θρυλική Μάγια Μελάγια (διάβασε μια εξαιρετική μονογραφία της ΕΔΩ)

Ο Τόνυ Άντονυ που έφυγε στις 13 του Δεκέμβρη στα 66 του είχε στο οπλοστάσιό του στοιχεία από την τέχνη των μεγάλων (διάβασε ΕΔΩ)

Το ίδιο και η Σάσα Καστούρα που μας άφησε νωρίτερα στις 17 του Ιουνίου στα 74 της (διάβασε ΕΔΩ)

Στο διεθνές τοπίο η απώλεια του ηθοποιού Philip Seymour Hoffman από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 2 Φεβρουαρίου, σε ηλικία μόλις 46 ετών, στα καλύτερά του συγκλόνισε τον πλανήτη.

Ομοίως και η αυτοκτονία του Robin Williams στις 11 Αυγούστου, στα 63 του χρόνια (διάβασε τι δήλωσε για τον σπουδαίο ηθοποιό ο Κώστας Μακεδόνας ΕΔΩ)

Την επομένη 12 Αυγούστου έφευγε από εγκεφαλικό στα 89 της η μυθική σταρ Lauren Bacall (διάβασε ΕΔΩ)

Την τελευταία του μάχη έδωσε στις 17 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό ο κορυφαίος λατινοαμερικάνος συγγραφέας Gabriel Garcia Marquez («Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας», «Εκατό χρόνια μοναξιάς», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» κ.ά).

Σε αυτούς που μας στέρησε η μοίρα το 2014 συγκαταλέγονται και άλλοι ξεχωριστοί… Δυστυχώς η λίστα είμαι μακριά… Μακάρι τη χρονιά που έρχεται ο κατάλογος να είναι σύντομος και όχι «απρόσμενος».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!